WML hervat inname Maaswater

Algemeen Weert Reageer 1 min. leestijd
Foto via Pixabay

Uit voorzorg stopte WML op 12 juli jl. met de inname voor delen van Midden- en Noord-Limburg vanwege een onbekende stof in de Maas.

Inmiddels voldoet het Maaswater weer aan de hoge kwaliteitseisen. Daarom is de innamestop opgeheven en gebruiken ze weer Maaswater als bron voor drinkwater voor o.a. een deel van de regio Weert en Nederweert.

Onbekende stof van natuurlijke oorsprong

Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat de eerder onbekende stoffen van natuurlijke, plantaardige oorsprong waren en geen nadelige invloed hadden op de drinkwaterkwaliteit.

De extreme zomer met hoge temperaturen, droogte en lage waterstanden vormden de directe oorzaak van de onbekende stoffen. Door meer regen, lagere temperaturen en minder zonlicht zijn de concentraties van deze stoffen in het Maaswater afgenomen tot normale waardes en is de inname van Maaswater onlangs weer hervat.

Drinkwaterkwaliteit hoog

Vanwege de innamestop schakelde WML in het betreffende gebied tijdelijk over op drinkwaterwinning uit diep grondwater. In het grondwater zit meer kalk dan in het Maaswater, met als gevolg dat het drinkwater in delen van Midden- en Noord-Limburg tijdelijk harder was. De kwaliteit van het drinkwater was, is en blijft onberispelijk en wordt door ons continu gecontroleerd en streng bewaakt.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie