Intocht Sint steeds moeilijker

Algemeen Uitgelicht Weert 26 reacties 4 min. leestijd

Bijna als vanzelfsprekend komt de Sint en zijn gevolg al 103 jaar aan in Weert. Maar voordat Sinterklaas uiteindelijk in Weert arriveert worden achter de schermen veel voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Er komt stiekem toch wat meer bij kijken dan dat veel mensen denken en het blijkt ook steeds moeilijker te worden voor de organisatie.

Het initiatief en de organisatie ligt al decennia bij de Stichting Sint Nicolaas Weert (voorheen het Sint Nicolaas comité van Vincentius). “Veel mensen denken dat de gemeente Weert de intocht organiseert maar dat beeld klopt niet” aldus vicevoorzitter Ralf Driessens. “Vanaf de intocht tot en met 5 december verzorgen wij voor de Sint huisbezoeken, schoolbezoeken, bedrijfsbezoeken en komen Sint en Piet bij veel verenigingen langs. Met het geld dat hieruit voortvloeit betaalt de Stichting de intocht voor het volgende jaar. Zo geven we eigenlijk ieder jaar een cadeau aan de Weerter gemeenschap!”

Sponsoren

Voorzitter Roel Driessens vervolgt: “Het is prachtig om de duizenden mensen en kinderen aan de waterkant te zien stralen als het schip de ’Spanje’ in zicht komt.” Hij merkt wel op dat het ieder jaar moeilijker wordt om een dergelijk evenement te organiseren. Waar voorheen bedrijven, verenigingen en particulieren veelal gratis ondersteuning boden zie je nu dat dit minder gemakkelijk gaat.

“Jarenlang konden wij bijvoorbeeld dankbaar leunen op een snoepfabrikant uit Weert, na het wegvallen van deze sponsor hebben we een probleem.” Gelukkig heeft Crest Suikerwerken zich voor een deel van het snoepgoed garant gesteld. “De rest moeten we dus gewoon kopen” aldus Roel. Ook op het gebied van vergunningen (eisen), verzekeringen en veiligheid ligt de lat steeds hoger. Dit lijkt allemaal vanzelfsprekend maar brengt wel veel extra arbeid en kosten met zich mee.

Medewerking

Ralf; “Zo gaat het bij meerdere zaken, en we verwachten dat deze tendens zich voortzet.” Hij hoopt dan ook dat er bedrijven en Serviceclubs zijn die zich voor enkele jaren of éénmalig aan de Stichting Sint Nicolaas Weert willen verbinden. Dit om de huidige opzet van de intocht tot in lengte van dagen te garanderen. “We zijn wel erg blij met de medewerking van de gemeente Weert. Burgemeester Heijmans beschouwt de intocht als cultureel erfgoed en schat dit kinderfeest op waarde. Hij en zijn team geeft ons, daar waar zij kunnen, ondersteuning. Dit geldt natuurlijk óók voor alle andere bedrijven en particulieren die onze stichting, al vaak jarenlang, voorzien van goederen en diensten!”

Laagdrempelig

De Stichting Sint Nicolaas heeft als doel het Sint Nicolaasfeest in Weert in stand te houden. Zij proberen het voor iedereen toegankelijk te houden. Sint is er voor iedereen en daarom zijn de kosten voor een particulier huisbezoek zo laag. “Dit omdat ieder kind mee moet kunnen vieren!” aldus Roel. “Want wat is er mooier dan dat Sinterklaas en Zwarte Piet bij jou thuis op bezoek komen!”

Wil je met de organisatoren in contact komen dan kijk even op www.sintnicolaasweert.nl voor de contactgegevens.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
26 reacties