Bijna als vanzelfsprekend komt de Sint en zijn gevolg al 103 jaar aan in Weert. Maar voordat Sinterklaas uiteindelijk in Weert arriveert worden achter de schermen veel voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Er komt stiekem toch wat meer bij kijken dan dat veel mensen denken en het blijkt ook steeds moeilijker te worden voor de organisatie.

Het initiatief en de organisatie ligt al decennia bij de Stichting Sint Nicolaas Weert (voorheen het Sint Nicolaas comité van Vincentius). “Veel mensen denken dat de gemeente Weert de intocht organiseert maar dat beeld klopt niet” aldus vicevoorzitter Ralf Driessens. “Vanaf de intocht tot en met 5 december verzorgen wij voor de Sint huisbezoeken, schoolbezoeken, bedrijfsbezoeken en komen Sint en Piet bij veel verenigingen langs. Met het geld dat hieruit voortvloeit betaalt de Stichting de intocht voor het volgende jaar. Zo geven we eigenlijk ieder jaar een cadeau aan de Weerter gemeenschap!”

Sponsoren

Voorzitter Roel Driessens vervolgt: “Het is prachtig om de duizenden mensen en kinderen aan de waterkant te zien stralen als het schip de ’Spanje’ in zicht komt.” Hij merkt wel op dat het ieder jaar moeilijker wordt om een dergelijk evenement te organiseren. Waar voorheen bedrijven, verenigingen en particulieren veelal gratis ondersteuning boden zie je nu dat dit minder gemakkelijk gaat.

“Jarenlang konden wij bijvoorbeeld dankbaar leunen op een snoepfabrikant uit Weert, na het wegvallen van deze sponsor hebben we een probleem.” Gelukkig heeft Crest Suikerwerken zich voor een deel van het snoepgoed garant gesteld. “De rest moeten we dus gewoon kopen” aldus Roel. Ook op het gebied van vergunningen (eisen), verzekeringen en veiligheid ligt de lat steeds hoger. Dit lijkt allemaal vanzelfsprekend maar brengt wel veel extra arbeid en kosten met zich mee.

Medewerking

Ralf; “Zo gaat het bij meerdere zaken, en we verwachten dat deze tendens zich voortzet.” Hij hoopt dan ook dat er bedrijven en Serviceclubs zijn die zich voor enkele jaren of éénmalig aan de Stichting Sint Nicolaas Weert willen verbinden. Dit om de huidige opzet van de intocht tot in lengte van dagen te garanderen. “We zijn wel erg blij met de medewerking van de gemeente Weert. Burgemeester Heijmans beschouwt de intocht als cultureel erfgoed en schat dit kinderfeest op waarde. Hij en zijn team geeft ons, daar waar zij kunnen, ondersteuning. Dit geldt natuurlijk óók voor alle andere bedrijven en particulieren die onze stichting, al vaak jarenlang, voorzien van goederen en diensten!”

Laagdrempelig

De Stichting Sint Nicolaas heeft als doel het Sint Nicolaasfeest in Weert in stand te houden. Zij proberen het voor iedereen toegankelijk te houden. Sint is er voor iedereen en daarom zijn de kosten voor een particulier huisbezoek zo laag. “Dit omdat ieder kind mee moet kunnen vieren!” aldus Roel. “Want wat is er mooier dan dat Sinterklaas en Zwarte Piet bij jou thuis op bezoek komen!”

Wil je met de organisatoren in contact komen dan kijk even op www.sintnicolaasweert.nl voor de contactgegevens.

27 REACTIES

 1. Burgemeester heymans uit eigen portemonnee,ik zou bijna zelf geloven
  Sint ik hoop dat mijn schoen en de wortel niet stinken

 2. Ze hebben daar echt wel geld voor maar kijk in de stad alles moet kapot hondenbelasting betalen wat doen ze van dat geld niks totaal niks MAAR ALLES MOET KAPOT IN WEERT SORRY DAT IK HET ZO ZEG MAAR HET IS WEL WAAR

 3. Geef mijn gemeentelijke belasting geld maar aan de intocht van sinterklaas en aan fatsoenlijke stoepen in de wijken AUB. Nee alles gaat naar de binnenstad vanwege ??????????? Status? wat moet je ermee.

 4. “Subsidie hoeren” vind ik wel iets er te grof, ik had u bijna laten verwijderen, maar voor de rest heeft u zeker een punt.

 5. Van de hondenbelasting heeft men bv de honden-ravot-terreinen aangelegd (nou ja, uh, aangelegd, alleen maar bordjes geplaatst) in de groenstroken langs de Ringbaan. Wat voor een ….(piep)… heeft het idee gehad om de honden langs een drukke Ringbaan, vrij los te laten lopen. Levensgevaarlijk voor hond én automobilist.

 6. wat had jij dan verwacht op een honden-ravot-terreinen? een klim rek of zwembad!
  en volgens mij valt het best wel mee met (bijna) ongevallen waarbij honden en auto’s betrokken zijn.

 7. Ravotten -> Rennen, spelen.
  Ravot-terrein -> Terrein of plaats om vrij te rennen en te spelen.
  Hoe dom kun je zijn om een ravot-terrein, waar honden los mogen rond rennen, zonder afrastering, naast een drukke weg (Ringbaan) aan te leggen. De honden hebben tijdens het ravotten geen benul van waar dit terrein eindigt en rennen zo bam de weg op. Ik zie ook zelden baasjes met honden op deze ravot-terreinen, waarschijnlijk omdat de baasjes het risico niet willen nemen.
  (Maar moet ik dat nog echt aan u uitleggen. Een klimrek of zwembad, nou ja zeg.)

 8. Ik zie ze dagelijks langs de ringbaan lopen met hun hond.
  Honden en kinderen groeien tegenwoordig op met de gevaren van auto’s en fietsters. Heeft met de opvoeding te maken!!!
  Zo is in weert ook niet elk fietspad met een hek gescheiden voor spelende en ravottende kinderen.

 9. Laat jij je kinderen daar spelen dan ???? Langs de weg waar ze 70 rijden nauw ik laat me hond niet spelen daar en een zwembad je kan wel stom lullen zeker tegen honden

 10. Een ravot terein is om los te lopen heb niks met opvoeding te maken je lult maar raar ook over de kinderen nee ook die hebben niks meer

 11. Ben helemaal niet tegen honden.
  Maar wel tegen domme mensen die een hek geplaatst willen hebben tussen elke weg en een honden uitlaat plaats.fietsers en auto’s worden ook niet gescheiden door een hek.
  Is gewoon een kwestie van logisch nadenken en opvoeding(wellicht heeft niet iedereen dat gehad):)

 12. Wat hebben die nog dan????? En wat een stom gelul op weg waar auto.s rijden is ook geen hek of bij fietspaden

 13. Mijn hemel, het niveau zakt met de dag. Ik waag, tegen beter weten in nog een poging. Rosita, het is goed dat je je verontschuldigt voor dat je het zegt, het slaat namelijk nergens op, het is een domme en schreeuwerige reactie.

  Het artikel gaat over een stichting die ieder jaar weer het Sinterklaasfeest organiseert in Weert en die daar steeds meer problemen bij ondervindt, met name om de financiering rond te krijgen. Ze blijken steun te krijgen van bedrijven, van de gemeente en ik neem aan ook van particulieren in financiële vorm of door mankracht.

  En dan ga jij lopen krijsen (blijf voortaan van de capitals af) dat in Weert alles kapot gemaakt wordt. Je begint ineens te blaten over hondenbelasting en dat ‘ze van dat geld niéts doen. Ten eerste: de gemeente is niet een groepje mensen wat van de rest van Weert allemaal geld afpakt en daar lekker van gaat feesten. De gemeente zijn wij allemaal, alle inwoners van Weert en belastingen die we betalen worden besteed aan zaken voor ons allemaal. Niet iedereen profiteert van iedere dienst even veel maar door de democratie bepaal ook jij waar dat geld voor een deel aan uitgegeven wordt. Ten tweede worden er van de hondenbelasting wel degelijk uitgaven gedaan op het gebied van honden. Er worden terreinen aangelegd voor honden en regelmatig zie ik mensen lopen met zo’n karretje om hondenpoep te verwijderen. Ik heb niets met honden maar heb wel de lasten van uitwerpselen omdat nog steeds niet ieder baasje met een schepje en een zakje rondloopt. Ik ben dus blij met mensen van de gemeente die met die kar met enorme slang eraan langs komen lopen.

  Maar het heeft dus helemaal niets met Sinterklaas te maken. Mens, denk toch eens na voor je er wat uit braakt als je dan toch persé iets wil roepen.

 14. @Singelmuis ‘n discussie is oké, maar laten we het AUB netjes houden. Maar mensen kleineren en denigreren, daar is nog nooit iemand beter van geworden.

 15. Na de eerste reactie van @Hubert op mijn reactie, wilde ik de handdoek al in de ring gooien, maar ik laat mij toch niet voor een …..(piep)…… uitmaken. Wat er op volgde, had ik spijtig genoeg niet verwacht.

 16. Hondenbelasting wordt niet gebruikt voor het treffen van voorzieningen voor honden. Het is een algemene belasting die eigenlijk niets met honden te maken heeft behalve dat enkel hondenbezitters ‘m opbrengen. De opbrengst verdwijnt in de grote pot.

 17. Ik kleineer en denigreer niet. Ik geef enkel aan dat de discussie heel ergens anders over ging, te weten over Sinterklaas en dus niet dat de gemeente Weert het geld van de burgers (hondenbelasting) in de zak steekt en er niets mee doet, sterker nog: de stad kapot maakt en dan ook nog in schreeuwerige hoofdletters. Dat mag je vinden maar zet het dan ergens anders en niet onder het probleem van de Sinterklaasstichting! En roep dan zeker niet naar anderen “je lult uit je nek en jouw verstand is ver te zoeken”.

  Sommige reacties hier zijn zo voorspelbaar. Welk probleem er ook aangekaart wordt, de gemeente heeft het gedaan of een andere autoriteit of “de Hollanders in Den Haag”. Ieder gebouw wat mooi was is hier neergehaald door de gemeente vroeger of er wordt de naam van een burgemeester genoemd. Enkel maar klagen alsof “de gemeente” een groepje rijken is dat zich verder verrijkt van de belastingen opgebracht door de burgers van Weert. Maar vast en zeker nog nooit gestemd of een klacht neergelegd waar hij hoort te liggen. Nee, enkel maar boos worden, wat zeg ik, woedend! Dat haalt het niveau van deze site naar beneden.

 18. Ik kan me hier wel vinden. Want hondenbelasting is bedoeld zodat er meer voorzieningen komen voor honden zoals uit laat plaatsen en hondenprullenbakken om overlast te voorkomen. Hier van valt echter niks te merken want er zijn amper honden prullen bakken, de ravot terreinen worden slecht tot niet onderhouden en liggen op stommen plaatsen zoals lang een drukke wegen (mensen die zegge dat dat onzin en dat je de hond beter moet opvoeden, moeten er wel even stil staan bij een fijt en dat is als een hond druk is het net een kind van 3 is die nergens bij stil staat). Zelf vind ik het niet erg om honden belasting te betalen maar dan wil ik wel meer voorzieningen zien waar hondenbelasting voor bedoeld is. Wordt dit niet gedaan ben ik van mening dat er ook belasting moet worden geheven op katten, want katten lopen ook vaak zat rond op straat, wat niet eens hoort want ik kan is een binnen dier (sorry voor de mensen die het hier niet mee eens zijn, maar dat is de reden waarom er geen belasting voor is en waarom een kattenbak bestaat). De “boodschap” van een kat ziet er erg het zelfde uit als dat van een hond en als je er dan instaat dan krijgen automatich de honden eigenaren de schuld.

Comments are closed.