Sinti winnaar Erfgoedprijs

Algemeen Weert 1 reactie 4 min. leestijd

Voor de vierde keer is op vrijdag 27 oktober de Erfgoedprijs Weert uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. De Erfgoedprijs gaat dit jaar naar Sinti, geschiedenis van de woonwagenbewoners. Deze nominatie kreeg veruit de meeste publieksstemmen. Daarnaast is een theaterbon uitgereikt aan Yvonne Aldenzee, die de beste motivatie voor een Monumentje van Geluk schreef.

Cultureel Erfgoed zijn herinneringen aan onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten.

Erfgoedprijs

De prijs werd door wethouder Geert Gabriëls uitgereikt in de zaal van het Bibliocenter en Erfgoedcluster. Tevens werd de succesvolle Maand van de Geschiedenis met het thema Geluk afgesloten. Het publiek kon kiezen uit twaalf genomineerde initiatieven. Deze liepen uiteen van een schilderij tot eeuwenoude tradities. In totaal zijn er 682 stemmen uitgebracht, vaak met passie en betrokkenheid gemotiveerd. Dit is bijna een kwart meer stemmen dan vorig jaar. Op alle initiatieven is gestemd. Het merendeel van de stemmen (437) was voor Sinti, geschiedenis van de woonwagenbewoners.

Sinti

De Sinti zijn gelukkig met hun tradities en cultuur. Deze willen ze graag behouden en doorgeven. Dit geluk wordt overschaduwd door een onzekere toekomst. Nu al is het moeilijk uit te leggen waarom Sinti in een woonwagen wonen en straks is dat niet meer zichtbaar omdat ze bang zijn dat alle woonwagens op den duur verdwijnen. Daarnaast voelen zij zich vaak niet begrepen en hebben mensen een verkeerd beeld van hen. Doel van de nominatie is op een positieve manier meer bekendheid aan de woonwagencultuur te besteden. En met het winnen van de prijs komt die wens uit.

Winnaar theaterbon

Motivatie die vaak werd genoemd is dat mensen blij zijn dat het cultureel erfgoed onder de aandacht blijft. De betrokkenheid en inzet van vrijwilligers worden gewaardeerd. Mensen zijn trots op het erfgoed en hebben mooie persoonlijke herinneringen. Het doel om mensen aan het denken te zetten over de rol die het cultureel erfgoed in ons dagelijks leven speelt is daarmee ruimschoots geslaagd.

De beste motivatie is van Yvonne Aldenzee: “Het MoNUmentje van Geluk is voor mij het Verliefdenlaantje! Of het nu zomer, herfst, winter of lente is! Wat een geluk, dat ik elke dag uit mag kijken op dit prachtig stukje natuur van Weert. We hebben er al vaak foto’s gemaakt en met ons heel veel mensen. Wij maakten foto’s op een bankje bij het water in de zon, picknickend op een kleedje. Of van vol spanning wachtende kids … op de stoomboot van Sinterklaas, verjaardagkiekjes op het Laantje, rollend met een sneeuwbal op de dijk… Dit is maar een impressie van al die GeluksMOnuMENTEN!!!!” Deze winnende motivatie verdient een theaterbon voor een voorstelling naar eigen keuze.

Publiciteit winnende monumenten

De winnaar van de Erfgoedprijs krijgt een blijvend aandenken in de vorm van een gekalligrafeerde oorkonde. Belangrijker is de aandacht die de winnaar krijgt. Zo zijn de Sinti een heel jaar op de Facebookpagina Erfgoed in Weert (www.facebook.com/erfgoedweert) te zien en krijgen ze daar volop ruimte. Vind de Facebookpagina leuk en volg zo de winnaar en andere informatie over het cultureel erfgoed van Weert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie