Latcho Diewes festival in Weert

Algemeen Weert 1 reactie 2 min. leestijd

‘Latcho Diewes’ betekent in de taal van de Sinti: ‘Goedendag’. Deze begroeting vormt de basis voor dit jaarlijkse festival dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 10 en zondag 11 september bij De Toerist in Weert. Het festival is een fantastisch Sinti initiatief, een bijzonder event voor jong en oud. Waar iedereen kan proeven van deze hartverwarmende cultuur.

Programma

Op het terrein zal naast een grote tent een aparte kinderhoek ingericht zijn. Er bevinden zich ook nostalgische woonwagentjes en een tent waar je met de artiesten kunt jammen op het terrein. Wel je eigen muziekinstrument meenemen. Een kleine Gipsy-markt met enkele kramen mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Natuurlijk is er lekker traditioneel eten en veel, veel muziek. Zo zijn er optredens van de Feigeli Prisor Jazz Band en vele anderen.

Gewoontes

Daarnaast is er een hoop te leren over het leven en de gewoontes van de Sinti. Wist je bijvoorbeeld dat zij een eigen taal hebben en dat dit de enige taal ter wereld is die niet beschreven is? Dit betekent dus dat zij deze taal spreken maar dat de schrijfwijze van de woorden onbekend is omdat deze nooit op schrift is gezet. Zo is er van alles te leren over de kleding, leef- en denkwijze van de Sinti

Ondanks dat de Nederlandse overheid de Sinti als normale Nederlanders beschouwt, zullen zij door hun geschiedenis, taal, gewoontes en levenswijze voorlopig nog een aparte positie innemen in de samenleving. Door het sterke wij-gevoel onder de Sinti is er vaak een negatieve beeldvorming over hen. Graag wil men met dit evenement hiervan een stukje wegnemen en de bezoekers laten kennismaken met de grote gastvrijheid van de Sinti.

Het festival vindt plaatst bij De Toerist aan de Maaseikerweg 280 in Weert op zaterdag 10 en zondag 11 september vanaf 14.00 uur is het terrein open.

Meer informatie: https://www.facebook.com/LatchoDiewes/

ūüĒĒ Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

ūüďį Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie