Sinds september 2015 is in de voormalige Van Horne Kazerne, nu Horne Quartier, een asielzoekerscentrum (AZC) gevestigd. Het AZC is ingericht om 1000 personen op te kunnen vangen.

In december 2016 heeft het COA aan de gemeente Weert medegedeeld dat de bezetting van het AZC wordt afgeschaald van 1000 naar 400 opvangplekken. Ook werden elders in Nederland asielzoekerscentra gesloten. Vanaf 1 februari van dit jaar werd het aantal bewoners van het AZC geleidelijk minder.

Binnenkort zal het aantal bewoners weer gaan stijgen. De benodigde opvangcapaciteit voor asielzoekers is op dit moment hoger dan verwacht, zo is afgelopen week bekend gemaakt tijdens een gemeentelijk overleg met buurtbewoners. Voor Weert betekent dit dat er tijdelijk 200 extra opvangplaatsen beschikbaar komen. Deze plekken worden geleidelijk ingevuld.

TeamUp voor de jonge bewoners

Het COA gaat in Weert ook starten met ‘TeamUp’. TeamUp biedt recreatieve sport-, spel- en dansactiviteiten aan kinderen tussen de 6 en 18 jaar op het AZC. Vrijwilligers spelen hierbij een cruciale rol. Een vrijwilliger van TeamUp faciliteert drie uur per week de sport-, spel- en dansactiviteiten voor kinderen. Dit project wordt gekoppeld aan een talenteninitiatief voor topsporters vanuit Weert.

30 REACTIES

 1. IDD. Grote delen in Syrie en Irak zijn nu “bevrijd” van de IS bezetting en daar kunnen ze zeker mensen gebruiken die helpen het land weer op te bouwen.

 2. Maximaal duizend vluchtelingen voor vijf jaar. Dat was en dat is de afspraak. Eerder dit jaar is er afgeschaald naar vierhonderd. Als er elders in het land centra sluiten, als de vluchtelingenstroom wat aantrekt, bijvoorbeeld uit Eritrea, dan kan dat getal wat schommelen.

  Je kunt het er nog steeds mee eens of oneens zijn maar er is niets nieuws onder de zon…

 3. Het is mijn land niet. Het is het land van veel door Europa verspreid zittende vluchtelingen die nu niet meer hoeven te vluchten maar nu terug kunnen om hun land, eventueel met geld uit Europa, weer op te bouwen.

 4. Ik lees de krant,kijk naar het nieuws op tv en kijk naar discussie programma’s. Maar het zou natuurlijk kunnen dat kranten, camera’s en journalisten die in het gebied zijn geweest ons collectief voor de gek houden.

 5. Dan moet je eens een bril opzetten, want er is nog steeds oorlog.
  Maar dat heeft niks te maken met het bericht, zie de reactie van jeroen

 6. Alles mooi en wel, maar waarom krijgen zij alles en onze mensen niets. Wij, de ouderen hebben altijd hard moeten werken en belasting betalen en wat krijgen wij er voor terug?
  Van ons geld DIK doen dat is de mode hier in dit klote land!!!!

 7. Wat een linkse blije onzin allemaal. Gewoon die tent dichtgooien. Delen van syrie zijn veilig dus ze kunnen beter daar helpen opbouwen. En is er oorlog in iritrea? nee die reizen ‘duizenden km’ers naar een land met een totaal andere cultuur,taal,huidskleur etc omdat hier domme mensen aan de macht zijn die alles voor niks weggeven. Die lachen zich kapot. Gewoon terugsturen, een echte Nederlander mag flink betalen en heeft nergens recht op en een illegaal wel.

 8. Probeer voor de geloofwaardigheid de naam van het land Eritrea goed te spellen. Als je dat namelijk niet doet geef je daarmee wat mij betreft aan dat je geen enkel idee hebt waar dit land ligt en waarom mensen hier naartoe komen.

 9. Welke delen van Syrië zijn veilig?
  Waar ligt iritrea?
  Wie zijn die domme mensen en welke macht hebben die?
  Wie is die echte nederlander?
  Zitten er ook illegale mensen in het asielzoekers centrum?

 10. Als je het wel of niet goed schrijft hij kan toch een mening hebben.
  Ja ze kunnen op enkele punten gelijk hebben maar daar hoor ik jou nooit over.

 11. Nou, ik ben erg nieuwsgierig waarom deze mensen duizenden kilometers afreizen. Geen oorlog, alleen dictatuur. Is dat alles? Nee, ze vluchten vanwege de dienstplicht! (zie: vluchtelingenwerk.nl, ik verzin het niet!). Ik zal niet zeggen dat een lange dienstplicht ideaal is, maar om deze mensen nou hiervoor massaal op te vangen? Ze komen inderdaad in een nieuwe cultuur terecht en hoeveel procent heeft na 10 jaar nog geen werk en leeft van een bijstandsuitkering? 80%? Wat voegen zij toe? Waarom zitten zij in West Europa? Ja, ik weet het wel… het mag alleen niet gezegd worden door de links-mensen!

 12. Altijd lachen met Henkie.

  Henkie leest geen krant, of kijkt geen t.v. Henkie denkt nog steeds dat het 1 grote oorlog is in deze boze wereld. Henkie weet alleen niet dat grote delen van deze landen bevrijd zijn en opnieuw kunnen worden opgebouwd.

  Henkie heeft zelf gestemd op de domme mensen die nu aan de macht zijn. Dankzij mensen als Henkie, zijn Rutten en Merkel aan de macht en gaat we deze mensen zelfs ophalen vanuit ‘oorlogsgebied’. Henkie is een echt goedzakje en denkt dat daarmee alle problemen zijn opgelost. Henkie kan helaas niet verder kijken dan zijn neus lang is. Henkie wil het liefst alle mensen zelf integreren en aan een baan helpen.

  Henkie denkt ook dat in het AZC alleen ECHTE vluchtelingen zitten. Helaas heeft Henkie geen t.v. of krant, en kan hij de onderzoeken daarom niet zien/lezen, die aangeven dat er ook enorm veel economische vluchtelingen deze kant op komen. “Dat kan niet”, roept Henkie, “iedereen heeft toch een paspoort bij zich?”. Nee Henkie, als je nou t.v. of krant had gehad, had je ook kunnen lezen dat deze vluchtelingen de paspoorten onderweg weggooien.

  Henkie gelooft hier niets van, en stemt de volgende keer gewoon weer op SP of PVDA.

  Kopje thee Henkie?

 13. Goh toch, wat een boel bezittelijke voornaamwoorden. Ons land, hun land. Zij krijgen alles en onze mensen niets….. De wereld hangt aan mekaar, volkeren lopen in mekaar over, culturen sluiten op mekaar aan en iedereen is van mekaar afhankelijk. Door de tijd heen wisselen die rollen ook nog al eens van eigenaar. Ik denk daarbij bv aan de grote vlucht van Europeanen naar Noord-Afrika tijdens de tweede wereld. Denk nu niet door je eigen stukje grond te claimen en dat voor jezelf te willen houden dat elke uitdaging is opgelost. Of je het nu wilt of niet je bent onderdeel van een grote wereld en dus ook onderdeel van de uitdagingen die deze wereld oproept.

 14. goede tegenargumenten “henk”
  als je zo goed vind dat Nederland vluchtelingen opneemt ongeacht of er oorlog is of niet, waarom neem je er zelf geen in huis of schenk je maandelijks een deel van je salaris aan ze?
  En een echte Nederlander bestaat natuurlijk niet, je bent zeker voor nog grote import uit onderontwikkelde landen?

 15. Als dat de linkse tegenargumenten zijn dan verklaard dat inderdaad waarom de poorten wagenwijd open staan in West-Europa. En alsof mij het boeit hoe ik iritrea schrijf of waar het uberhaupt ligt, als er geen oorlog is is er geen noodzaak om ze (tijdelijk)op te vangen.
  Als al die mensen hier het geen probleem vinden om economische vluchtelingen op te nemen, waarom nemen ze er niet een paar in huis.
  De Nederlandse bevolking hoeft niet op de draaien voor de opvang en dus kosten, omdat zij dienstplicht of wat dan ook hebben.Daar zijn wij niet verantwoordelijk voor. Of zullen we uit heel de wereld iedereen die het minder heeft of slecht, opvangen. Goed idee man.

 16. Het zijn geen argumenten het zijn vragen en als ik jouw volgende reactie lees weet ik precies wat jou iq is.
  Typische pvv stemmer net als die met dat mooie verhaaltje.

  ps er hoeft geen oorlog in een land te zijn om te vluchten

 17. Behalve dan als je rapper en tevens boef bent, dan word je door een betuttelend raadslid voorgehouden dat het niet goed is voor je algemene ontwikkeling. En behalve dan als je Eritrea fout schrijft, dan ben je ongeloofwaardig.

  Ik moet de eerste extremistische SP’er nog tegenkomen die een ander, extreem ter rechter zijde van het politieke spectrum, spreektijd gunt.

  Correct lezen svp. Hier staat dus niet dat alle SP ‘ers extremisten zijn.

  Jij bent voor mij overigens geen extremist. Waarom niet? Omdat je steeds opnieuw met voorbedachte rade manipuleert en anderzijds liegt. Een extremist daarentegen leeft met zijn eigen onwrikbare waarheid en liegt daar doorgaans niet manipulatief over. Het is per slot van rekening waar en aan die subjectieve waarheid moet iedereen zich maar gewoon conformeren.

 18. Erg jammer Jeroen, dat de SP na de verkiezingen in de marge verdwijnt en ik andere dingen te behapstukken krijg. Ik zou je werkelijk rouw hebben gelust ten overstaan van die overheidsvriendelijke camera’s van die Weerter media. En natuurlijk in het stadhuis.

  Behapstukken is hier overigens een contaminatie, ik vermeld het slechts om te voorkomen dat je de aandacht verlegt en me een belerend vingertje voorhoudt dat het verhapstukken is.

 19. Gewoon op laten rotten dit volk. Heeft hier niks te zoeken. Waarom zouden wij als eerlijke Nederlanders hulp moeten bieden aan dit tuig? Wat doen zij nou voor mij? Als t andersom zou zijn hoeven we er niet eens aan te denken om in die landen te mogen komen voor asielaanvraag. Dit tuig krijgt hier alle centen, verzekeringen alles gratis en voor niks, terwijl de gewone Nederlander zich het graf in moet werken om het net aan rond te komen. En ook nog op t nieuws werd er gezegd dat er dik 100 Isis “vrouwen” in Nederland rondlopen, als ze het weten en wie t zijn…. WAT DOET HET HIER DAN??? Het lijkt gewoon alsof de Nederlandse (Europese) regering wil dat het gewone volk moet buigen voor dit tuig en altijd maar in angst leven voor oeh wanneer komt er weer een aanslag. Je mag het hier oneens mee zijn, maar de feiten liegen er niet om.

Comments are closed.