Bewoners binnenstad bijgepraat

Bij het Golden Tulip Hotel werden de bewoners van de Weerter binnenstad bijgepraat over de toekomstige ontwikkelingen van Weert. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Bewoners Organisatie Binnenstad (BOB) en had drie gastsprekers uitgenodigd om te komen praten over de ontwikkelingen.

De opkomst was onverwacht hoog ten opzichte van voorgaande jaren. Zo’n 100 bewoners kwamen, ondanks de regen, naar het hotel om zich te laten informeren. Wethouder Van Eersel, centrummanager Paul Kooij en wijkagent Thijs Loven gaven een presentatie over de lopende en toekomstige zaken.

Van Kampershoek 2.0 tot camping

Weert is volop in ontwikkeling. Wethouder Van Eersel lichtte de stand van zaken toe over de huidige ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de Weerter binnenstad. De wethouder had veel te vertellen en nam ook de tijd voor zijn betoog. Vol interesse werd zijn verhaal gevolgd.

Zo werd duidelijk dat de eerste gedeeltes van de toekomstige distributiecentrum van Groep Heylen op Kampershoek 2.0 zijn verhuurd. Halverwege december wordt de bouwvergunning aangevraagd waarna men naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 kan starten met de bouw. Ook de aanvraag van de bouwvergunning voor het Van der Valk hotel wordt eind dit jaar verwacht. Verder zijn er vorderingen omtrent het China Hotel. Het bedrijf heeft inmiddels een betaalde optie genomen op de grond naast de Stadsbrug.

Ook camping de IJzeren Man kwam aan bod. Momenteel wordt er met een groep investeerders gekeken naar de mogelijkheden van het terrein. Men wil op het park chalets / boomhutten gaan bouwen. Het moet een locatie worden waar recreatie en creativiteit elkaar ontmoeten. Ook bij de Lichtenberg wordt gewerkt aan planvorming. Zo wordt nagedacht over de overkapping van het openluchttheater en de realisatie van een restaurant.

Binnenstad

Het Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie (RICK) verhuist definitief naar het voormalige HBO-gebouw aan de Wilhelminasingel (waar ook Theater de Huiskamer is gevestigd). Daarmee wil men ruimte creëren voor de ombouw van de Muntpassage. Daarover wordt nog altijd nagedacht en volgens de laatste plannen wil men de gemetselde gevels meer terug laten komen in het winkelcentrum.

Verder wordt er gekeken hoe men de waterput aan de Markt nieuw leven in kan blazen. De wethouder gaf aan dat men sowieso meer water wil laten terugkomen in de binnenstad, bijvoorbeeld daar waar vroeger grachten waren. Ook wil men de kiosk terug in de stad. Geen krantenkiosk, maar een kiosk in de vorm van podium waar optredens op kunnen plaatsvinden.

In het tweede kwartaal van volgens jaar wil men het Stadspark gaan uitbreiden. Dit moet gaan gebeuren wanneer de verhuizing van de houthandel voltooid is. In het nieuwe stadspark komt straks ook een standbeeld van Philips van Horne te staan. Verder bekijkt men naar de mogelijkheden om een verbinding te zoeken met de Oelemarkt. Zo is de wens om ook daghoreca te realiseren op het uitgaansplein. Voor de Oelemarkt wordt 100.000 euro gereserveerd om het plein te verrijken met nieuwe ideeën. Hierover is de gemeente nog in gesprek met de ondernemers.

Verder is het verlichtingsplan van de Martinustoren klaar en kan binnenkort ten uitvoering worden gebracht. De gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met een gevelfonds waarbij pandeigenaren een steuntje in de rug krijgen om hun pand op te knappen. Ook is een Eindhovense ontwikkelaar bezig met de ‘puntjes op de i’ voor het oude UWV-pand op de hoek Emmasingel / Maaspoort. Verder werden de spelaanleidingen aangehaald. De bedoeling is dat in de binnenstad een soort van speeltoestellen worden neergezet die ook leuk zijn om vast te leggen op de foto.

Als ’toetje’ deelde de wethouder mede dat natuurvoedingswinkel ’t Muuëletentje gaat verhuizen naar de Beekstraat (naast de Bristol).

Evenementen en vermarkten

Centrummanager Paul Kooij wierp een korte terugblik op de evenementen van afgelopen jaar. Nieuw waren het Aspergefestival, de Stoere Mannendag en het Antje Festival. Sommige evenementen waren voor verbetering vatbaar en daar wil men komend jaar aan gaan werken. Voor komend jaar wil het centrummanagement ook een groot mode-evenement gaan organiseren.

Voor 2018 heeft de centrummanager een aantal nieuwe doelen. Dat is het vermarkten van Weert (betere promotie) en het verbeteren van de weekmarkt. “De weekmarkt is aan het inkakken”, zo zei Kooij maandagavond. Een goeie markt trekt meer mensen naar de binnenstad en daar wil de centrummanager aan gaan werken.

Wijkagent in actie tegen zakkenrollerij

Wijkagent Thijs Loven ziet een stijging in het aantal incidenten die betrekking hebben op zakkenrollerij. Er wordt momenteel gewerkt aan het plan van aanpak en op korte termijn komt de politie in actie om het aantal gevallen van zakkenrollerij terug te dringen. Een belangrijk aspect daarin is de bewustwording bij de potentiële slachtoffers.

Tijdens een discussie met bewoners kwam ook de problematiek met fietsers in de binnenstad aan de orde. De wijkagent gaf aan dat men niet de hele dag kan staan controleren. Men gaat wel zogeheten prikacties organiseren en controleren of er mensen door de binnenstad fietsen. Een boete kost 55 euro en men hoopt dat het een afschrikkende werking heeft.

[nggallery id=’5816′]