Eerste WarmteWinner voor Stramproy

Foto: door Eneco

Op 28 november wordt de eerste zogeheten WarmteWinner® in een sociale huurwoning geplaatst. Woningstichting St. Joseph in Stramproy heeft de primeur.

De plaatsing van deze eerste WarmteWinner is onderdeel van een pilot waarbij St. Joseph in korte tijd 10 WarmteWinners plaatst. Op basis van de gebruikservaringen gaan we bekijken of we dit apparaat grootschaliger gaan inzetten, waar mogelijk in combinatie met zonnepanelen. Het toepassen van de Warmtewinner past in ons streven naar een energiezuinige en uiteindelijk CO2-neutrale woningvoorraad.

De WarmteWinner haalt warmte uit ventilatielucht die nu met warmte en al het huis verlaat. Deze compacte warmtepomp zet de warmte daarna om, in tot 60 Cº warm water voor verwarming. Pas als de warmte eruit is gehaald, verlaat de ventilatielucht de woning. Dat scheelt tot de helft in het gasverbruik. En dat betekent nogal wat. Niet alleen beter voor de huurder, maar ook voor het milieu.

De WarmteWinner werkt samen met elke cv-ketel en elk type verwarming. De cv-ketel hoeft bovendien door de WarmteWinner minder hard te werken. Daardoor gaat hij langer mee. Alleen als het flink koud is buiten zal de cv-ketel nog bij hoeven springen. De WarmteWinner is een gezamenlijke ontwikkeling van Eneco en Inventum.