(Foto’s) Van 10 januari t/m 18 januari vindt een tentoonstelling plaats over initiatieven die mensen met weinig inkomen nemen om hun bestaanszekerheid te verbeteren. Vandaag vond de opening van de tentoonstelling plaats in het Bibliocenter van Weert. De opening werd bijgewoond door wethouder Sterk en Van den Heuvel uit Weert en wethouder Smitsmans van Roermond.

De tentoonstelling is gedurende de openingstijden van de Bibliotheek te bezoeken. Ook zijn er twee momenten om bij de tentoonstelling vragen te stellen aan mensen die werken in Sociale Coöperaties: deze vragenuurtjes zijn op zaterdag 13 januari van 11:30 tot 13:00 uur en op woensdag 17 januari van 14:30 tot 17:00 uur.

Daarnaast is er op maandagavond 15 januari om 19:30 uur in het Bibliocenter te Weert, een workshop: Werken aan Bestaanszekerheid: Mensen van De Vrije Uitloop, een sociale coöperatie in Breda, vertellen hoe zij zich uit de bijstand proberen te werken en welke afspraken ze hebben gemaakt met de gemeente en het UWV om hiervoor tijd en ruimte te krijgen.

Mensen die actief zijn in de sociale coöperatie De Vrije Uitloop werken vanuit een collectief aan het opbouwen van bestaanszekerheid. Met toestemming van de Gemeente kunnen ze met hun werkzaamheden bijverdienen naast hun bijstandsuitkering.

Bovenstaande activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door: De Sociale Alliantie, Weerter Minima Groep, Wonen Limburg, Gemeente Weert, Punt Welzijn en Het Bibliocenter. Aanmelden voor de workshop kan via [email protected] of door te bellen met Bouke Kouters: 0611772996.

Na Weert gaat de tentoonstelling door naar Roermond. Wethouder Marianne Smitsmans van Roermond was in Weert om alvast de ‘peer’ over te nemen.

23 REACTIES

 1. Kunnen we niet eens zorgen, dat mensen gewoon een baan krijgen met een fatsoenlijk netto inkomen en een betaalbare zorgpremie en geen of laag eigen risico. Geen verhuurdersheffingen meer, ophouden met energiebelastingverhogingen (dit jaar ook weer 6,5%), onzin voor mensen, die zelf geen energie besparende maatregelen kunnen nemen terugdraaien van de waterbelasting en de verhoging assurantiebelasting en zeker geen verhoging van het lage BTW tarief. Dan kunnen er veel voedselbanken gesloten worden en hoeven er ook niet dit soort tentoonstellingen gehouden te worden, die vast en zeker ook weer geld kosten.

 2. Begrijpelijk, zoveel stichtingen en instanties die opkomen voor ‘armoede’ en minima dat het zowat een bedrijfstak is geworden.

 3. Jij begrijpt het, ik begrijp het en heel vele anderen begrijpen het ook. Alleen onze regering en opperhoofd Rutte begrijpen er nog steeds geen bal van of zij kijken liever de andere kant op.

 4. Het stond deze week in de krant dat in limburg 1 op de 3 kinderen in armoede opgroeit.
  Daarom moeten ze nog wat meer economische vluchtelingen binnenhalen die voor de rest van hun leven aan het uitkeringsfuus blijven hangen. Dan zijn het over 10 jaar 2 op de 3 kinderen.

 5. 1 op 3 staat er echt
  De limburger van afgelopen maandag
  Anders ff naar Hans voor een gratis bril want ik verwacht ook niet dat jij een positieve bijdrage aan deze mastschappij levert.

 6. Tja en we schaffen allerlei subsidies voor sportaccomodaties af en verhogen de huren van gemeentelijke accomodaties en vervolgens wordt ervoor gezorgd, dat via de armoedebestrijding kinderen weer kunnen sporten

 7. 1 op de 3 “officieel”, maar dan zijn er ook nog eens een aantal wat er maar net boven zit en zeker niet in “rijkdom” opgroeit

 8. klinkt lekker Jason Ook nog er bij : de helft belasting betalen van nu.
  Je vergeet dat van een zorgpremie de zorg betaald moet worden.
  Minder zorg premie is dan minder zorg. Mag je zelf de dokter betalen of je gaat niet meer.
  Helaas moeten we betalen voor wat we gebruiken

 9. Dat snap ik ook wel, maar zoals recent is gebleken is, is de collectieve sector in Nederland naar een recordhoogte gestegen. Dit moet bekostigd worden en wordt naar mijn mening onevenredig op de lagere inkomens binnengehaald, die dan vervolgens weer met allerlei liefdadigheidsprogramma”s (pappen en nathouden) op de been gehouden moeten worden. De zorg wordt overigens maar voor een klein deel uit de premies en eigen risico bekostigd. De rest uit de algemene middelen, zou je ook met de rest kunnen doen (en dan inderdaad waarschijnlijk de belasting voor iedereen verhogen, maar waarschijnlijk met minder dan de premie en eigen risico).

 10. Maar Teejoo, wie gaat het dan volgens jou anders, nee beter(!) doen? Waarmee ik niet zeg dat ik het met bovenstaand compleet oneens ben…

 11. Kijk maar op de site van het sociaal cultureel planburo. Hier staan voor verschillende (gezins) situaties netto bedragen. Deze worden bij dit soort onderzoeken aangehouden en zijn volgens mij geen vetpot.

 12. Ik kan slechts konstateren dat ondanks de oozo geroemde stijgende economische voorspoed, veel politieke beloftes en dat iedereen hiervan de voordelen proeft er tot nu toe weinig van uit is gekomen, sterker nog, dat men, de zoveel genoemde “gewone nederlander” er op achteruit gaat. Ik , noch jij of wie dan ook bepaalt of heeft invloed op de samenstelling van het kabinet en hun beleid en mogen 4 jaar, al dan niet lijdzaam, toezien wat er terrecht komt van de verkiezingsbeloftes en retoriek, ergens tussen niets en niet veel. Dat er nog steeds mensen, kiezers ronddwalen met oog en oorkleppen kan ik niet verhelpen maar valse beloftes geeft alleen en nog steeds dwazen hoop, een groep die zich al snel overal bij neerlegt, helaas.

 13. Dit soort getallen zijn tot stand gekomen door bij grote groepen te kijken naar woonlasten, vaste lasten etc en daarmee wat mij betreft behoorlijk objectief. Kijk eens naar de samenstelling van de onderdelen van de bedragen en je zult het met me eens zijn, dat ze niet ruim zijn. En tot die conclusie kun je ook komen wanneer je met mensen praat, die van dit soort bedragen moeten rondkomen. Ik constateer gewoon, dat veel vaste lasten, met name door regeringsmaatregelen fors zijn gestegen zonder dat deze groep er in netto inkomen op vooruit is gegaan en dan moet je niet raar opkijken, dat er steeds meer in de armoede komen. Ik pleit ervoor om hier aan de voorkant iets aan te doen en niet aan de achterkant, zoals met dit soort programma’s, waarvan ik me afvraag of het ook altijd alle mensen bereikt, die het nodig hebben en die ook geld kosten, al was het alleen maar vanwege alle punt welzijners en vergelijkbare ambtenaren, die er druk mee zijn.

 14. Politiek is een spel Teejoo. Dat was zo, is zo en gaat ook zo blijven. Van ultra links tot ultra rechts wordt (vooral rond de verkiezingstijd) met standpunten gesmeten waar je op voorhand al van weet dat ze niet onhaalbaar zijn. Heel frustrerend maar het “hoort” er blijkbaar bij.

  Met dit gegeven in het achterhoofd is het geen kwestie van “bij
  neerleggen” maar accepteren dat bepaalde zaken lopen zoals ze lopen. Het
  heeft geen nut om mbt elke gebroken belofte de barricades op te gaan.
  Wat is nu dwazer, vechten tegen de bierkaai of proberen om te gaan met het politieke spel, een spel dat ik, jij of wie dan ook inderdaad niet gaan veranderen.

  Het vertrouwen in de politiek is laag en dan druk ik mijzelf nog netjes uit. Kan ook bijna niet anders want voor het maken/uitvoeren van beleid is 4 jaar natuurlijk een lachertje! Eerste jaar is een opstart periode met inpassen van het te volgen beleid, 2e en 3e jaar uitvoering en als een kabinet het al haalt is men in het 4e jaar alweer bezig met de komende verkiezingen. Wellicht dat een regeerperiode van 6/8 jaar meer recht zouden kunnen
  doen aan kiezers/verkiezingsbelofte en uiteraard de uitvoering hiervan.

  Oke, er is nu eenmaal gekozen voor een periode van 4 jaar en zolang wij (wereldwijd) qua gelukkigste landen op een mooie 6 plek staan is het hier blijkbaar zo slecht nog niet. waarmee niet gezegd dat het hier een paradijs is waar iedereen, tot de laatste burger zorgen-loos en intens gelukkig leeft…

 15. Betalen voor zorg, oké.
  Maar als een ziekenfonds een rekening binnen krijgt voor:
  10 weken therapie, 2 x weeks 1 uurtje physio en 1 uurtje psycho,
  10 weken therapie, 3 x weeks 1 uurtje physio en 2 uurtjes psycho,
  in een totaalpakket van één en dezelfde zorgaanbieder, van bijna 15.000 Euro, dan vind ik dat schandalig hoog.
  De verzekering vergoede iets meer dan 10.000 Euro, alhoewel de zorgaanbieder zei dat het 100% vergoed werd . Na 3 jaar moet de rekening van de overige meer dan 4.000 Euro, nog steeds binnenkomen.
  Hiermee wil ik aangeven dat in de schandalig hoge rekeningen van de zorgaanbieders nl het probleem zit van de te dure zorg.

 16. Als ik jouw pleidooi even samenvat zeg je:
  De kiezer wordt willens en wetens voorgelogen
  Wij moeten dit maar accepteren en niet verzetten
  Geef de regering weer een kans(rutte 1,2,3)
  Maak jzeelf wijs dat het bovendien goed gaat
  En leg je er maar bij neer.

  Nou ik niet.

 17. – Natuurlijk worden wij in het ootje genomen, dat weet jij toch ook Teejoo.
  – Rutte 1-2 en 3 hebben niet uitsluitend ellende gebracht. Rutte 1 op een zwaar moment wel verantwording genomen en de “rest”… bleef in de wacht.
  – En ja, het gaat beter. Waar baseer jij op dat het niet zo is?
  – Ik leg mij niet neer bij zaken waar ik daadwerkelijk iets aan kan doen. Ik hou niet zo van praten over zaken waar ik geen invloed op kan uitoefenen…brengt ergenis, frustraties en geeft gevoel van onmacht. Zie je hier op deze site veelvuldig terug.

Comments are closed.