Peiling – Op de Industriekade in Weert waar nu nog de voormalige tennishal en de mouttoren van de voormalige Werthabrouwerij staan wil Weert ruim 200 nieuwe woningen realiseren. Dat is nodig ook want het inwonersaantal stijgt in Weert.

De plannen voor nieuwbouw zijn destijds in de koelkast gezet in verband met de economische crisis. Het gaat weer goed met de econimie en dus wordt er weer nagedacht over de herontwikkeling van het gebied tussen de wijk Fatima en de Zuid-Willemsvaart.

Aannemer Bouwbedrijf Jongen heeft bij de gemeente Weert een plan ingediend. Het plan omvat de bouw van o.a. 152 huurappartementen, 21 koopappartementen en 34 grondgebonden huur en/of koopwoningen. Deze plannen en eerste schetsen werden onlangs gepresenteerd. Het plan stuit echter op een aantal bezwaren.

Mouttoren

Zo is er veel te doen om de mouttoren naast de tennishal. Deze toren is geen monument, maar er bestaat wel de wens om dit markante gebouw te behouden omdat deze refereert aan de mooie geschiedenis van de Werthabrouwerij.

De aannemer en gemeente zijn momenteel in overleg of behoud van de toren toepasbaar is in de nieuwbouwplannen. De aannemer was aanvankelijk van plan om te toren te slopen en een appartementencomplex terug te plaatsen. Naar aanleiding van de protestgeluiden heeft de aannemer besloten nog geen sloopvergunning in te dienen.

De gemeenteraad moet nu voor 1 september a.s. beslissen wat er met de toren moet gebeuren. Wordt het industrieel erfgoed een gemeentelijk monument of mag de aannemer de toren slopen?

Doorlooptijd

Nadat het plan alle (bezwaar)processen heeft doorstaan zal een definitief plan worden uitgewerkt. De start van de bouw begint dan binnen 4 maanden nadat de omgevingsvergunning is verleed en 70% van de woningen (per gebouw) is verkocht. Het plan wordt in fases uitgevoerd en de doorlooptijd zal circa 2 tot 2,5 jaar zijn.

Peiling

Wat zou er volgens jou mogen gebeuren? Moet de mouttoren blijven staat en een nieuw leven krijgen, of mogen ze de toren wat jou betreft slopen?


Bekijk je dit bericht via de WdG-app en wil je stemmen? Klik dan hier: http://iwdg.nl/2D3y8r8