Peiling – Op de Industriekade in Weert waar nu nog de voormalige tennishal en de mouttoren van de voormalige Werthabrouwerij staan wil Weert ruim 200 nieuwe woningen realiseren. Dat is nodig ook want het inwonersaantal stijgt in Weert.

De plannen voor nieuwbouw zijn destijds in de koelkast gezet in verband met de economische crisis. Het gaat weer goed met de econimie en dus wordt er weer nagedacht over de herontwikkeling van het gebied tussen de wijk Fatima en de Zuid-Willemsvaart.

Aannemer Bouwbedrijf Jongen heeft bij de gemeente Weert een plan ingediend. Het plan omvat de bouw van o.a. 152 huurappartementen, 21 koopappartementen en 34 grondgebonden huur en/of koopwoningen. Deze plannen en eerste schetsen werden onlangs gepresenteerd. Het plan stuit echter op een aantal bezwaren.

Mouttoren

Zo is er veel te doen om de mouttoren naast de tennishal. Deze toren is geen monument, maar er bestaat wel de wens om dit markante gebouw te behouden omdat deze refereert aan de mooie geschiedenis van de Werthabrouwerij.

De aannemer en gemeente zijn momenteel in overleg of behoud van de toren toepasbaar is in de nieuwbouwplannen. De aannemer was aanvankelijk van plan om te toren te slopen en een appartementencomplex terug te plaatsen. Naar aanleiding van de protestgeluiden heeft de aannemer besloten nog geen sloopvergunning in te dienen.

De gemeenteraad moet nu voor 1 september a.s. beslissen wat er met de toren moet gebeuren. Wordt het industrieel erfgoed een gemeentelijk monument of mag de aannemer de toren slopen?

Doorlooptijd

Nadat het plan alle (bezwaar)processen heeft doorstaan zal een definitief plan worden uitgewerkt. De start van de bouw begint dan binnen 4 maanden nadat de omgevingsvergunning is verleed en 70% van de woningen (per gebouw) is verkocht. Het plan wordt in fases uitgevoerd en de doorlooptijd zal circa 2 tot 2,5 jaar zijn.

Peiling

Wat zou er volgens jou mogen gebeuren? Moet de mouttoren blijven staat en een nieuw leven krijgen, of mogen ze de toren wat jou betreft slopen?


Bekijk je dit bericht via de WdG-app en wil je stemmen? Klik dan hier: http://iwdg.nl/2D3y8r8

37 REACTIES

 1. De oude mouttoren moeten ze meteen afbreken en het er nooit meer over hebben. Hetzelfde als die kraan van het oude landbouwbelang. Heeft veel geld gekost en de enige die er beter van is geworden is Andy Tullemans die hem 5 jaar voor 15.000 euro per jaar gestald heeft.

 2. Jammer weer lelijke flats of hoe ze het nu noemen appartementen. Fantasieloos net als de Beekpoort.Maar smaken verschillen er zullen zat mensen zijn die het wel mooi vinden. Manhathan aan de Zuid Willemsvaart ;). Die mouttoren is lelijk en die kraan ook.Laat die maar bij het oud ijzer dat wil je toch niet bij je veel te dure flatje hebben zo’n stuk oud ijzer.

 3. Slopen die toren ja! Weert telt bijna 50.000 inwoners. Het zijn altijd dezelfde paar personen die denken invloed te kunnen uitoefenen op het gemeentebestuur terwijl de rest van Weert het worst zal wezen. Voor wie doe je het dan???

 4. Ik ben helemaal van de oude dingen, dus laat maar fijn staan.

  Echter pas ik me wel aan aan een “meeste stemmen gelden” filosofie.

 5. Er is belachelijk weinig woningaanbod dus slopen die handel, ziet er toch niet uit. Als het gaat om mooie gebouwen dan laat maar staan

 6. Zolang ik leef heb ik nooit onderhoud gezien aan de Mouttoren zoals verf- en voegwerkzaamheden. Nooit een steiger tegen het gebouw gezien, en niemand die zich daarover bekommerde. Maar nu moet volgens sommigen de Mouttoren erfgoed worden, en daarvan een eventueel (bier)museum maken. Echter als dit flopt om als museum zelfstandig de broek op te houden, dan zit de Weerter gemeenschap wederom (Poort van Limburg 2.0) met de kosten opgescheept. En dit alles op basis van nostalgie en emotie van mensen in een bepaalde leeftijdscategorie.
  Laten we daar nu een mooi appartemententoren van maken in de vorm, hoogte en kleur van de mouttoren. En laten we die dan ook de “Mouttoren” noemen. Met bij de ingang foto’s en teksten die aan die periode van de Wertha brouwerijen herinneren.

 7. De reden waarom de toren in 1974 niet gesloopt is, is dat het destijds te duur was. De muren zijn van gewapend beton en 1 meter dik !
  Van binnen is de toren hol (silo’s).
  Het is wel een stukje erfgoed wat mss goed ingepast kan worden in de nieuwbouwplannen.
  De kraan zou, wat mij betreft, bij het oud ijzer mogen.

 8. De oude mouttoren moeten ze meteen afbreken en het er nooit meer over
  hebben. Hetzelfde als die kraan van het oude landbouwbelang. Heeft veel
  geld gekost en de enige die er beter van is geworden is Andy Tullemans
  die hem 5 jaar voor 15.000 euro per jaar gestald heeft.

 9. Als ik de reacties lees dan vraag ik me af waarom niet een lijst maken met alle nog overgebleven oud Weert plekken en die maar meteen allemaal slopen. En laten we ook maar stoppen met al die oude cultuur zaken als schutterijen, carnaval e.d.

 10. Kleine nuance in dit verhaal : de toren is niet van gemeente maar van bouwbedrijf Jongen. Het is en zal geen Poort 2.0 worden.

 11. Dat weet ik. Maar wat daarmee wil zeggen is dat als er een bier museum zou komen die in de toekomst niet zelfredzaam blijkt te zijn. Dat men dan voor financiële ondersteun zullen aankloppen bij de Gemeente.

 12. Mouttoren slopen, herbouw van een appartementen toren in dezelfde afmetingen wellicht met de hergebruikte bakstenen. Alternatief: toren laten staan en oorspronkelijke bebouwing eromheen in dezelfde stijl terug bouwen. Want het mooiste is al gesloopt! In herbouw kan dit een mooi appartementencomplex worden. Eigenlijk heeft dat mijn voorkeur.

  Terugplaatsen van de kraan op de oorspronkelijke plek, naast Ceres. De kraan wordt ondergewaardeerd. ik lees hier altijd ‘oud ijzer’. De kraan kan ook ‘uitgedund’ teruggeplaatst worden. We moeten een verwijzing naar de industrie op deze plek niet zomaar schrappen, Weert is een industriestad en van die historie is maar erg weinig te merken.

  De kraan eventueel plaatsen tegen de mouttoren daar gruwel ik echt van. Geschiedsvervalsing.

  Verder, de dossiers ‘mouttoren’ en ‘landbouwkraan’ loskoppelen zodat er apart een beslissing over genomen kan worden.

 13. Precies dàt was het oorspronkelijke idee. Totdat mensen die nu het behoud van de mouttoren gebruiken als schaamlap voor alles wat er onterecht in Weert is gesloopt hun zin kregen!

 14. Waarschijnlijk niet mogelijk. Eigenlijk is de mouttoren een betonnen bunker met daarin vier silo’s waar aan de buitenkant een laagje baksteen tegenaan is geplakt. In de toren is geen plek, er is ook geen ruimte voor een lift of trap naar een eventueel penthouse wat je erop zet te maken. De betonnen silo’s kunnen niet verwijderd worden zonder de toren te slopen.

 15. Iets met een spijker en een kop. Er is zoveel meer in Weert dat bewaard kan worden, uitgebouwd kan worden en nieuw genaakt kan worden met respect naar het verleden. En wat van herbouw van de oorspronkelijke gebouwen als appartementen tegen de bestaande mouttoren?

 16. Het gemeentebestuur probeert op dit moment beiden tegemoet te komen. De mouttoren en het eventueel terugplaatsen van de kraan wordt losgetrokken van de overige woningbouw in het gebied. Over de woningbouw, sociale huurwoningen, betaalbare huur, koopappartementen en grondgebonden woningen kan dus nu alvast besloten worden want daarover is de gemeenteraad het eens. er is behoefte aan, dus zo snel mogelijk bouwen! Ondertussen is er rustig de tijd voor een besluit over de kraan en de mouttoren. Er komen verkiezingen aan en dit soort beslissingen moet je denk ik over laten aan een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college zodat eerst iedere Weertenaar zich eerst uit kan spreken. Niets meer dan netjes wat mij betreft!

 17. In Kopenhagen is een kerktoren waar, op bevel van de toenmalige koning, een trap langs de buitenkant is gemaakt tot aan de top van de spits (bovenaan kan nog net 1 persoon gebukt staan. Je kunt je de taferelen voorstellen als er omgedraaid moet worden) Voor het beklimmen wordt nu geld betaald. Lijkt me stug als daar een trap aan de buitenkant kan dat datzelfde ook niet aan de mouttoren kan en ook het plaatsen van een lift aan de buitenkant is echt niets nieuws.

 18. Oude meuk is heden ten dage booming.
  Jaren 30 woningen werden nog niet zo lang geleden als afgeschreven bouwvallen ( volledig terecht ) tegen de vlakte gesloopt.
  Nee, nu noemt men dit soort woningen met achterhaalde bouw en constructie eigenschappen ineens een huis met “authentieke elementen en karakteristieke eigenschappen” en gaan zowaar even voor de hoofdprijs weg.
  Gekker moet het niet worden.

 19. Ik stel voor hem, zoals het schoorsteentje van de pijpenfabriek, uit te graven en in het centrum te plaatsen. Plaats genoeg 🙂

 20. Ik ben voor historie maar in deze plannen wordt het een vreemd aanzicht. In combinatie met de oude fabriek was het natuurlijk een parel maar dat is dus helaas niet meer.

 21. Vaak en meestal doet men het andersom.
  Op het laatst van de regeerperiode er versneld nog een paar plannen, wetten en regels door drammen, als men weet dat de oppositie een kans maakt en tegen deze plannen, wetten en regels is.

 22. Ewn156 heeft een punt
  In zijn geheel was het complex een aantrekkelijk geheel.
  met alle respect de mout toren is lelijk.
  Om alles wat oud is te bewaren : dat kan niet en is ook erg oncomfortabel.
  Er is nu een kans om mooie nieuwbouw te realiseren.
  Bewaar liever wat selectiever.
  Overigens ontstaat er al weer een nieuwe discussie over bouw.
  Gemeenten zijn zo bezig met nieuwbouw in de steden , dat er in hoog tempo (kleinere bedrijfsruimte opgeofferd wordt voor huizenbouw.
  Een goede mix van woon en werk in buurten , maakt buurten veel aantrekkelijker

 23. Geen monument, geen nostalgie, geen uitstraling, geen her-gebruiksnut, geen betekenis, dus gewoon slopen en bouw er iets moois.

Comments are closed.