Expositie ‘Verhaal van het kanaal’ aan de Werthaboulevard

2 reacties

Op de Werthaboulevard in Weert is nog tot en met 16 juli een openluchtexpositie te zien – en te horen – over de geschiedenis van het kanaal en de betekenis van het beeld ‘On the Shoulders of Giants’ van Job Smeets. De tentoonstelling is het resultaat van een educatief project.

Verhaal van het kanaal is ontstaan door samenwerking

Bibliocenter, Bosuil, Museum W, Munttheater, Gemeentearchief en RICK ontwikkelden in samenwerking met Beam it Up een educatiebeleving voor alle basisschoolgroepen 5 t/m 8 en de brugklassen in Weert. Op een speelse en interactieve manier namen 19 basisschoolgroepen en 17 groepen uit het voortgezet onderwijs deel aan dit samenwerkingsproject. 

Door het beluisteren van een door auteur Judith Koppens geschreven audiotour ontdekten de leerlingen meer over de betekenis van het beeld van Job Smeets. De vier figuren die de cabine vasthouden, symboliseren belangrijke elementen van de samenleving uit het verleden, zoals geloof, folklore, bestuur en arbeid. Tijdens een workshop bij RICK beeldden de leerlingen met een polaroidcamera één van de figuren uit. Op basis van deze foto’s vertaalden brugklasleerlingen bij Bibliocenter de personages naar ‘Spoken Word’ teksten. 

Expositie bij de Werthaboulevard

Tien uitvergrootte polaroids vormen het centrale deel van de expositie, aangevuld met enkele historische foto’s uit het Gemeentearchief en foto’s van het beeld van Job Smeets, gemaakt door David van Cauteren in opdracht van Museum W. Bezoekers kunnen de audiotour én een selectie van de ‘Spoken Word’ teksten beluisteren via QR-codes die te vinden zijn in de expositie. Jong talent Salma Ali draagt deze teksten voor. 

Nieuwsgierig geworden? Nog tot en met 16 juli kan iedereen gratis komen kijken aan de Werthaboulevard. De expositie en het educatieproject werden mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Weert en DOEN!. 

Geschiedenis kanaal

In 2022 was het 200 jaar geleden dat werd begonnen met de aanleg van de Zuid-Willemsvaart. Ruim 6000 mensen hebben hieraan gegraven. Dankzij dit kanaal was Weert na 1826 snel en gemakkelijk te bereiken vanuit Maastricht en Den Bosch. Langs het kanaal ontstonden fabrieken, omdat grondstoffen en producten makkelijk aan- en afgevoerd konden worden. Zo droeg het kanaal in belangrijke mate bij tot de ontwikkeling van de stad Weert in de 19e en begin 20e eeuw.

Beeld Job Smeets

In datzelfde jaar onthulde kunstenaar Job Smeets een van zijn grootste kunstwerken tot nu toe. Het 7 meter hoge, handgemaakte bronzen beeld is een eerbetoon aan de industriële geschiedenis van Weert. De in Weert opgegroeide kunstenaar gebruikte de kraancabine van de laad- en loskraan van het voormalige Landbouwbelang aan het kanaal als middelpunt van zijn kunstwerk. Het monument symboliseert de toekomst van de stad Weert, gebouwd op zijn industriële verleden. 

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties