Mogelijkheden oversteek Ringbaan

Algemeen Dorpen Laar & Hushoven Weert Reageer 3 min. leestijd

(Schetsen) Al sinds de opening van de turborotonde in 2012 zijn er plannen voor het realiseren van een veilige oversteek tussen Hushoven / Laarveld en de wijk Molenakker. Maandagavond werden buurtbewoners bijgepraat over de uitgewerkte mogelijkheden. De interesse was groot, zo’n 100 (toekomstige) buurtbewoners kwamen naar de informatie-avond.

Wordt het een tunnel, een brug, gelijkvloerse oversteek, of wordt uiteindelijk toch de oude verbinding bij de Oude Husoverweg hersteld. Er wordt al maanden over gepraat door de gemeente, adviesbureau Kragten en betrokken buurtbewoners verenigt in een klankbordgroep. Los van wat de kosten zullen zijn, blijkt het erg lastig om iedereen op een lijn te krijgen.

Wordt de huidige bestaande gelijkvloerse oversteek geoptimaliseerd, dan blijft het evengoed een onveilige oversteek, aldus het adviesbureau. Wordt het een brug, dan gaan de kosten omhoog, kost het meer tijd om over te steken en is de privacy van de bewoners in de wijk Molenakker een discussiepunt. Wordt het een tunnel, dan zit men met ruimtelijke problemen en hoge kosten. Bij al de genoemde mogelijkheden zijn voor- en tegenstanders.

Waarover wel veel gelijkgestemden zijn, is bij het (deel)plan voor de oversteek bij de Wiekendreef. Daar kan men op relatief eenvoudige wijze een fietsoversteek realiseren en afstemmen met het huidige verkeerslichtensysteem. Het gevolg is wel dat de infrastructuur in de wijk Molenakker moet worden aangepast, mede omdat het ‘langzame’ verkeer op de Wiekendreef zal toenemen.

Wat gaat het worden

Uiteindelijk zal het college van B&W een advies uitbrengen aan de gemeenteraad. Wethouder Van Eersel liet maandagavond al doorschemeren dat hij een combinatie van het aantal oversteken ziet zitten. Dus zowel een brug als de oversteek bij de Wiekendreef. De huidige gelijkvloerse oversteek bij de turborotonde blijft nog altijd een heet hangijzer. Daarover gaat de gemeente nog een keer over in overleg met de betrokken buurtbewoners vanwege de (blijvende) onveiligheid. Omwonenden willen echter dat de oversteek wordt geoptimaliseerd en daardoor behouden blijft. De wethouder zei toe dat het plan met de grootste gemene deler wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

De (nieuwe) gemeenteraad zal een beslissing nemen in het tweede kwartaal van 2018. De kosten van de voorkeursvariant worden vervolgens opgenomen in de begroting van 2019 en in dat jaar wil men ook overgaan tot de uitvoering van de nieuwe oversteeklocatie(s).

Schetsen

Bekijk de schetsen van de uitgewerkte mogelijkheden.

[nggallery id=’6167′]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie