RICK dementievriendelijke partner

De gemeente Weert zet zich in voor een dementievriendelijke samenleving. Door de toenemende vergrijzing en het steeds langer thuis blijven wonen zal het aantal mensen met dementie de komende twintig jaar toenemen. Deze prognose is aanleiding geweest voor een gesprek tussen de gemeente Weert en Alzheimer Nederland met als resultaat een initiatiefgroep bestande uit een aantal organisaties die met eenvoudige acties de leefomgeving in Weert dementievriendelijk maken. RICK (Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie) gaat zich net als een aantal andere organisaties in Weert inzetten en een voortrekkersrol op zich nemen.

RICK doet mee aan de bedrijvenestafette van de campagne ‘Samen maken we Limburg dementievriendelijk’. RICK biedt medewerkers de gelegenheid om de online training GOED omgaan met dementie te volgen. Ook bij RICK komen wel eens mensen met dementie binnenlopen. Of RICK docenten merken dat een cursist zich opeens anders gedraagt. Dan is het fijn dat de signalen van dementie worden herkend en dat medewerkers weten hoe hiermee om te gaan en te kunnen helpen.

In onze samenleving is een groeiend aantal mensen met dementie. Limburg telt in 2020 naar verwachting 24.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing stijgt dit aantal tot ca. 41.000 in 2040. Zeventig procent van hen woont thuis en neemt deel aan het gewone leven. De kans is dus heel groot dat men steeds vaker mensen met dementie tegenkomt in onze samenleving. Op straat, bij de supermarkt, in het café of bij het regionale Cultuurcentrum.

Niet iedereen herkent de signalen van dementie en het grootste deel van de Limburgers weet niet hoe ze iemand met dementie goed kunnen helpen wanneer dat nodig is. Weet jij het wel? Test je kennis in de gratis online training: Goed omgaan met dementie. De training duurt ca. 15 minuten en kan door iedereen gevolgd worden: https://samendementievriendelijk.nl.

Aanpak als ambassadeur

RICK heeft net als de andere ambassadeurs een programma opgesteld en stappen ondernomen om dementie onder de aandacht te brengen. Het Bibliocenter heeft een lijst met titels van boeken over het onderwerp gemaakt en een herinneringskoffer. Albert Heijn heeft ervoor gezorgd dat alle medewerkers de training hebben gevolgd, ze herkennen signalen en weten hoe ze betreffende klanten het beste kunnen benaderen en helpen. Natuurlijk doet RICK op Cultureel Gebied een ‘duit in t zakje’. Ook onze buren van het Munttheater werken mee: zij mogen zich namelijk het eerste dementievriendelijke theater van Limburg noemen.

Meer informatie: www.ricknet.nl