Bestrijding eikenprocessierups gestart

Foto via: Gemeente Weert

Elk jaar veroorzaakt de eikenprocessierups veel overlast. Tussen begin mei en eind juni krijgen de eikenprocessierupsen microscopisch kleine brandharen. De brandharen kunnen tot en met september vervelende gezondheidsklachten geven. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Op een groot aantal eikenbomen kan men deze behaarde rupsen aantreffen. De rupsen gaan ’s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen.

Bestrijding

De gemeente Weert is 30 april begonnen met de bestrijding van de eikenprocessierups door preventief een biologisch middel in de eikenbomen te spuiten. Dat is niet schadelijk voor mens en dier. De bestrijding van de processierups duurt een aantal weken. Op plaatsen waar niet gespoten wordt (zoals in bosgebieden), wordt er gewaarschuwd voor de aanwezigheid van de eikenprocessierups.

Zelf bestrijden?

Ook particulieren kunnen de processierups laten bestrijden op eigen terrein. Neem hiervoor contact op met de Firma Vaessen uit Maasbree, tel. (077) 465 17 08 of [email protected]

Hoe voorkom je ongemak?

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied waar mogelijk eikenprocessierupsen zitten, voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Bent u in aanraking gekomen met de brandharen van de rups? Verwijder dan alle brandharen door de huid direct na de blootstelling met plakband te strippen. Ga niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kan een zalf op basis van menthol, aloë vera of calendula verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.ggdlimburgnoord.nl of bel tel. (088) 119 12 00. Heb je eikenprocessierupsen gezien op een locatie waar dit overlast kan veroorzaken? Dan kun je dit doorgeven aan de gemeente via tel. (0495) 57 50 00 of een melding openbare ruimte via www.weert.nl. De gemeente onderneemt dan zo snel mogelijk actie.