Eerste Aziatische hoornaarsnest verwijderd op Leuken

Ingestuurde foto

Ooit meegelift uit Azië en inmiddels een steeds groter probleem in ons land: de Aziatische hoornaar. In 2017 werd het eerste nest ontdekt en sindsdien heeft de exoot zich steeds verder kunnen verspreiden. Ook naar Weert, zo bleek vandaag toen het eerste Aziatische hoornaarsnest werd gevonden en verwijderd in de wijk Leuken.

Een tweede nest in de buurt van de spoorbrug bij Boshoven is helaas niet gevonden; de hoornaar met zender is verloren gegaan. Dat melden de Weerter imkers Mohammed Bouchiba en Jean Pierre Gruijthuijsen die bioloog Rob Voesten hebben bijgestaan bij het opsporen en verwijderen van het nest op Leuken.

Ook daar werd eerst een Aziatische hoornaar gevangen om van een zendertje te voorzien. Na een testvlucht werd de hoornaar weer vrijgelaten. Met dank aan het zendertje werd middels een ontvanger en antenne het hoornaarsnest gevonden: hoog in een boom. Het nest werd vakkundig verwijderd en in een diepvries geplaatst.

Grote bedreiging

Dat opsporen en verwijderen van hoornaarsnesten is van groot belang, want de Aziatische hoornaar vormt een grote bedreiging voor onze natuur. Het menu van een Aziatische hoornaar bestaat overwegend uit honingbijen, die niet alleen van belang zijn voor de productie van honing, maar ook en bovenal voor het bestuiven van gewassen. Gewassen zoals diverse fruitsoorten, waar de Aziatische hoornaar ook graag van proeft. Het gevolg: onverkoopbaar fruit voor de telers. Omdat een volwassen nest met Aziatische hoornaars gedurende één levenscyclus tot wel 11 kilo insecten kan eten, vormt het relatief kleine diertje een behoorlijke bedreiging voor de algehele biodiversiteit.

Overigens is de hoornaar niet direct gevaarlijk voor mensen, tenzij ze hiervoor allergisch zijn. Ook vliegen Aziatische hoornaars, in tegenstelling tot ‘gewone’ wespen, doorgaans niet op menselijk voedsel af. Toch is het raadzaam om de Aziatische hoornaar niet te benaderen, want het beestje kan zeer agressief reageren wanneer je een nest nadert en een steek van de Aziatische hoornaar is wel een stuk pijnlijker dan een steek van een gewone wesp.

Wat kun je zelf doen?

Zie je zelf een Aziatische hoornaar? Probeer dan een foto te maken en deze te delen via waarneming.nl. Zo kan de opmars en verspreiding van de Aziatische hoornaar goed in de gaten worden gehouden en kan er tijdig actie worden ondernomen. Vermoed je dat er een nest bij jou in de buurt zit, neem dan contact op met een professionele bestrijder.

Je herkent de Aziatische hoornaar aan zijn zwarte lijf, met een brede oranje band op het achterlijf en een snelle gele band op het eerste segment van het achterlijf. De poten van de Aziatische hoornaar zijn aan het uiteinde geel en het beestje is tussen de 17 en 32 mm lang.

Bekijk hieronder een ingestuurde fotobijdrage van de opsporing en verwijdering van het hoornaarsnest op Leuken: