Gouden Rookmelder gewonnen

Nederweert – Ieder jaar organiseren verschillende brandweerkorpsen in Nederland acties om mensen bewust te maken van de brandgevaren in hun woning. Jaarlijks wordt één van deze acties bekroond met de Gouden, Zilveren of Bronzen Rookmelder. Dit jaar heeft het project ‘De Woningcheckers’ van Brandweer Limburg-Noord de Gouden Rookmelder gewonnen.

Kinderen doen woningcheck bij opa of oma

Op 4 scholen (in Nederweert, Roerdalen, Venray en Bergen) zijn leerlingen van een groep 6, 7 en/of 8 door team Brandveilig Leven van Brandweer Limburg-Noord opgeleid tot ‘woningchecker’. De opleiding betrof een introductie over het belang van brandveiligheid en uitleg over de checklist, waarin aandacht is voor het voorkomen en tijdig signaleren van brand en hoe veilig te vluchten. De woningcheckers voerden na hun opleiding een controle op brandveiligheid uit bij hun opa, oma of een andere bekende oudere bij hen uit de buurt. Hierna gaven ze tips en adviezen mee over het vergroten van de brandveiligheid. Na de woningcheck zijn de opa’s en oma’s van de leerlingen op school uitgenodigd, om terug te blikken op wat de leerlingen gedaan en beleefd hebben en om zelf nog wat handige tips te krijgen.

De Gouden Rookmelder

De Nederlandse Brandwonden Stichting werkt nauw samen met de brandweer om landelijke aandacht te vragen voor brandveiligheid. De Gouden, Zilveren of Bronzen Rookmelder wordt jaarlijks uitgereikt aan innovatieve initiatieven die brandveiligheid bevorderen. De andere genomineerden waren Veiligheidsregio Drenthe met ‘Woningchecks door mensen met bijstandsuitkering’ en de vijf oostelijke regio’s (Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid) met ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’. De drie genomineerden zijn gekozen door de adviescommissie van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken. Dit jaar heeft Brandweer Limburg-Noord de hoofdprijs bemachtigd.

Regionaal Commandant van Brandweer Limburg-Noord Paul van Mullekom geeft aan: “Het is geweldig om te zien hoe bij de doorontwikkeling van Brandveilig Leven een verbinding gelegd wordt van de jeugd met de oudere medemens. Het vertalen van brandveilig-leven acties in de leefomgeving krijgt zo bij meerdere generaties een praktisch gevolg. Het winnen van deze Gouden Rookmelder is een bevestiging dat we op de goede weg zijn met Brandveilig Leven”.