Constructief crisisoverleg AZC

Dinsdagochtend heeft burgemeester Heijmans een crisisoverleg gevoerd naar aanleiding van de recente incidenten op het AZC in Weert. Zo’n 30 asielzoekers, die veelal om economische redenen hier zijn, zorgen voor flinke overlast. Daar hebben zowel de echte vluchtelingen als de Weertenaren last van.

Vanochtend werd met verschillende instanties waaronder het OM, politie, COA, IND, Dienst Terugkeer en Vertrek en Stichting Nidos een gesprek gevoerd. Het betrof het crisisoverleg waar de burgemeester om gevraagd had en dit overleg had een positieve uitwerking, zo laat de burgemeester weten.

“Het was een constructief en positief overleg. Alle instanties erkenden het probleem en alle partijen wilden ook direct aan de slag om tot een oplossing te komen”, zo meldt burgemeester Heijmans aan WdG.

Pakket aan maatregelen

Er zijn direct een aantal maatregelen genomen. Morgen komt er een extra overleg waarbij de 30 dossiers van de betreffende personen worden doorgelicht. Per persoon worden er maatregelen getroffen en dat wordt maatwerk. Het doel is om de rust zo snel mogelijk terug te laten keren in Weert. Sommige overlastgevers worden versneld teruggestuurd naar het land van herkomst of komen in detentie te zitten.

Tevens komt er een extra agent, gekoppeld aan de wijkagent, beschikbaar die zich gaat bezig houden met aangiften van AZC-bewoners en medewerkers. Ook wordt het aantal beveiligers op het AZC verhoogd.

Op 15 mei volgt er een vervolgoverleg en dan wordt gekeken of de maatregelen effect hebben gehad. Voor volgende week stond al een overleg met omwonenden van het AZC gepland. Dan zal de burgemeester de buurtbewoners bijpraten over de stand van zaken.

Staatssecretaris

Voor Heijmans is daarmee de kous nog niet af. Hij wil zo snel mogelijk een afspraak met de verantwoordelijke staatssecretaris in Den Haag om de problematiek aan de kaak te stellen.