(Foto’s) Op 6 mei werd voor het vierde jaar op rij de meiboom geplaatst in het dorp Laar. Het plaatsen en vieren van de meiboom is een vruchtbaarheidsritueel om de natuur te huldigen.

Sinds enkele jaren wordt op initiatief van Beej Bertje en restaurant Twee een meiboom-feest georganiseerd waarbij op de avond ervoor door de “ongetrouwde mannen” van Laar, in de leeftijd tussen de 16 en 30 jaar in het Weerterbos een boom wordt gekapt en bewaakt voor transport naar het dorpsplein.

Stoet met paarden

In samenwerking met Menvereniging Het vurige Span en Paardensportvereniging Laar werd de meiboom door een sterk spanpaarden voortgetrokken en begeleid door aangespannen combinaties en ruiters te paard. Daarachter reed een tractor met huifkar met belangstellenden en de oogstwagen met de vrijgezelle mannen naar het feestplein op Laar. Ter hoogte van het Wozoco ging, ter muzikale begeleiding, kapel Klink Klaor voorop in de stoet.

Aangekomen op Laar werd onder grote belangstelling door “verstandige getrouwde” mannen de boom rechtop gezet, maar niet in 1 keer. Hiervoor waren diverse bierpauzes nodig wat de feestvreugde met het uitzonderlijk mooie weer ten goed kwam. De pastoor kwam de boom zegenen alvorens deze met vereende krachten rechtop werd gehesen.

Krans

Traditiegetrouw werd ook deze keer een prachtige krans met linten in de boom gehangen, gemaakt door de vrouwenbond. Hiermee is de symboliek compleet dat men door samen te werken tussen jong en oud en de verschillende partijen een bijzonder saamhorigheidsgevoel kan creëren. De meiboom zal aan het einde van de maand mei weer weggehaald worden en is tot die tijd te bezichtigen tegenover IKC Laar en restaurant Twee.

1 REACTIE

Comments are closed.