Handen ineen tegen laaggeletterdheid

Plaats een reactie

Risse Groep en Stichting Lezen & Schrijven slaan in Weert de handen ineen om lees- en rekenproblemen op te sporen en aan te pakken.

Tijdens het activeringstraject bij Risse Groep worden lees- en rekenproblemen bij mensen die in een uitkeringssituatie zitten en bij werknemers opgespoord en aangepakt. Het is de bedoeling dat deelnemers zo hun kansen op de reguliere arbeidsmarkt kunnen vergroten.

Op donderdag 17 mei 2018 ondertekenden Risse-directeur Jan Karel Jobse en rayoncoördinator Leon Heuvelmans van Stichting Lezen & Schrijven een overeenkomst die de samenwerking moet bezegelen en tevens het startschot betekent voor dit nieuwe project.

Les op de werkvloer

Risse Groep en Stichting Lezen & Schrijven kiezen in dit project een integrale aanpak. Consulenten van Werk.Kom, het samenwerkingsverband van Risse Groep en de gemeenten Weert, Nederweert en Cranendonck, worden getraind in het herkennen van laaggeletterdheid. Het inzetten van de taalmeter wordt een vast onderdeel van het intakeproces.

Leon Heuvelmans: “Het herkennen van laaggeletterdheid is een belangrijke eerste stap, maar om mensen met een taal, reken- of digi-probleem ook daadwerkelijk aan de slag te krijgen is het op de juiste wijze bespreekbaar maken van het probleem minstens zo belangrijk. We moeten ons realiseren dat laaggeletterden zich vaak schamen.”

Werk.Kom gaat zelf cursussen aanbieden, die zich naast taal ook richten op rekenen en digitale vaardigheden. De cursussen worden door eigen medewerkers bij Werk.Kom gegeven. Laaggeletterde werknemers of uitkeringsgerechtigden kunnen ook kiezen voor een cursus bij een externe partner.

De taal- en rekencursussen zijn trajecten van zo’n twee tot drie uur per week, die soms een jaar duren. Deelnemers gebruiken daarnaast e-learning, waaronder modules van bijvoorbeeld www.oefenen.nl.

Risse Groep

Risse Groep is een netwerkorganisatie die zich richt op het bieden van kansen op werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door begeleiding bij specifieke ontwikkeling van mogelijkheden, talenten en ambities en goede samenwerking met regionale partners zorgt Risse Groep voor passende werkplekken.

Jan Karel Jobse: “We merken dat een aantal van onze cliënten problemen met lezen, schrijven en digi-vaardigheden hebben. Dit beperkt ze om volwaardig aan de slag te kunnen. Met dit project willen we daar actief aan werken.”

Meer informatie: www.lezenenschrijven.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie