Internationale vliegoefening in Weert

Van 23 mei tot en met 6 juni en van 18 juni tot en met 22 juni is het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht gastheer voor twee internationale oefeningen. In deze periode ontvangt vliegbasis Gilze-Rijen een tiental nationaliteiten, ongeveer 500 medewerkers en verschillende helikopter- en (jacht)vliegtuigtypen. Vanuit Gilze-Rijen zal men o.a. naar Weert vliegen om te oefenen.

APROC 2018 – 23 mei tot en met 6 juni

Ieder jaar organiseert het ‘European Personnel Recovery Centre’ (EPRC) de ‘Air Centric Personnel Recovery Operatives Course’ (APROC). Deze cursus wordt telkens door een van de bij de EPRC aangesloten landen gefaciliteerd. Vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen neemt Nederland het gastheerschap op zich. Deelnemende landen zijn onder andere Nederland, Spanje, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Polen, Italië, België en Zweden. De cursus richt zich op het redden van vliegertuigbemanningen die in vijandelijk gebied terecht zijn gekomen en hulp nodig hebben, ook wel bekend als Personnel Recovery (PR). Deelnemers leren over de verschillende rollen die er zijn tijdens reddingsoperaties en beoefenen tactieken, technieken en procedures die nodig zijn om een goede reddingsoperatie uit te voeren in zeer dynamische en multinationale scenario’s.

Vanuit Vliegbasis Gilze-Rijen worden in diverse oefengebieden in Nederland en België gestrande vliegtuigbemanningen opgepikt. Om realistische scenario’s na te bootsen, fungeren kleine grondeenheden als oefenvijand. De meer ervaren vliegers krijgen training in het leiden van een reddingsmissie. Een internationale staf stuurt de cursus vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen aan. In Weert worden de gebieden Weerterheide en Kruispeel gebruikt als oefenterrein.

Deelnemers

APROC kent ongeveer 500 deelnemers. Dit is inclusief de staf, grondtroepen en specialisten op het gebied van het overleven, ontsnappen, ontwijken, verzetten en uit een gebied gehaald worden, maar ook specialisten die de cursus monitoren. Op het militaire oefenterrein ‘Vijf Eiken’ verblijven gedurende de cursus ongeveer 300 Engelse militairen in een bivak. Diverse helikopter- en (jacht)vliegtuigtypen nemen deel aan de cursus.

‘Cross Servicing’ oefening

Van 18 juni 2018 tot en met 22 juni 2018 beoefenen Nederlandse en Amerikaanse civiele en militaire specialisten op Vliegbasis Gilze-Rijen de zogenoemde ‘cross servicing’ faciliteiten. Tijdens deze oefening stemmen de partijen de benodigde grondserviceverlening en calamiteitenprocedures ten behoeve van vliegverkeer op elkaar af. NAVO-partners hebben namelijk de mogelijkheid om buitenlandse locaties te bezoeken voor trainingsdoeleinden. In het kader van deze training doen drie Amerikaanse Black Hawk gevechtshelikopters en een C-17 transportvliegtuig Vliegbasis Gilze-Rijen aan.