Staking busvervoer vanaf maandag

Leeg busstation in Weert tijdens staking

De leden van FNV Streekvervoer hebben besloten om vanaf maandagochtend 25 juni landelijk en voor onbepaalde tijd te gaan staken. Dat betekent dat er geen bussen zullen rijden in de regio Weert.

Volgens de FNV volharden werkgevers in het streekvervoer in hun onwil om duidelijke afspraken te maken in de cao over vermindering van de enorm hoge werkdruk en over een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle werknemers in het OV. Dat betekent dat er direct na de periode van herexamens in het middelbaar onderwijs in heel Nederland nauwelijks tot geen streekbussen en regionale treinen zullen rijden. Treinen van de NS zullen wel rijden.

Twee verkenners doen sinds afgelopen week een poging om alsnog een oplossing dichterbij te brengen voor het hoog opgelopen conflict tussen werknemers en werkgevers in het streekvervoer. Zij krijgen dus in ieder geval deze week de tijd om met name de werkgevers te bewegen om concrete en goede afspraken te maken over werkdruk en loon.

Staken doe je niet voor de lol, stelt Paula Verhoef, eerste onderhandelaar van de FNV. ‘Maar in dit geval is er – nog steeds – geen keuze. Ook reizigers zijn de dupe van de veel te strakke schema’s in het streekvervoer. Ze moeten soms lang wachten als er weer een dienst uitvalt en missen aansluitingen.’ De dienstverlening is door de enorme tijdsdruk verre van optimaal en veilig.

De aangekondigde staking is voor onbepaalde tijd en heeft geen einddatum.