Fietsen, fun en feesten in Maarheeze

Foto door: Foto Hammie

Maarheeze – Op zaterdag 4 augustus moet je écht in Maarheeze zijn! Het is dan namelijk weer tijd voor het wielerevenement van het zuiden: de Mijl van Mares.

Tijdens dit jaarlijkse, gratis toegankelijke wielerevenement – de feestdag van Cranendonck en omstreken – wordt er gefietst, gefeest en is er van alles te doen op en rond het parcours. Er zijn vijf wielerwedstrijden, activiteiten voor jong en oud, volop muziek en het Jan Verheesplein wordt omgetoverd tot Kinder- en feestplein.

Vanaf 14.00 uur ’s middags tot in de kleine uurtjes kun je De Mijl in al haar facetten beleven. Fietsen, fun en feesten: dat is waar dit jaarlijks terugkerende evenement om draait! Vanaf 14.00 uur is Maarheeze gevuld met wielerwedstrijden, activiteiten voor de kids, foodtrucks en een feesttent met live muziek: wat wil je nog meer?

Fietsen

Tijdens het wielerevenement komen zowel de actieve als ook de passieve wielerliefhebber aan hun trekken. In maar liefst vijf wielerwedstrijden wordt ge(st)reden tijdens De Mijl. Drie wedstrijden waar iedereen aan kan deelnemen én twee wedstrijden om alleen naar te kijken. Om 14.00 klinkt het eerste startschot.

Er staan dit jaar maar liefst vijf ritten op het programma. Allereerst komt de Dit jaar wordt het wedstrijdprogramma geopend met de Rabo Dikke Banden Race voorbij. Een officiële fietswedstrijd op het wedstrijdparcours van De Mijl voor alle jongens en meisjes (zonder wielerlicentie) van 7 tot 12 jaar. In drie categorieën fietsen de jongste deelnemers van De Mijl voor een plaats op het podium. En eenmaal op het podium, betekent ook deelnemen aan de nationale Dikke Banden Race.

Om 14:45 kunnen de deelnemers aan de Cyclewear ATB-tocht één rondje over het officiële Mijl-parcours rijden. Daarna volgt een prachtige tocht door de regio, tijdens dit onderdeel, dat inmiddels een vaste plek in het programma verworven heeft. Geschikt voor recreatieve ATB-ers én een tocht waar ook de technische rijders hun hart op kunnen halen.

Nieuw en vernieuwd

Om 14:50 een nieuw onderdeel in het fietsprogramma. Voor het eerst komen de rijders uit de klasse Amateurs / Sportklasse / Junioren aan de beurt. Zij rijden 30 rondes voor een plaats op het erepodium en de kussen van Rondemissen Kim (miss Bavaria) en Romy (miss Rabobank). Dit gebeurt dit jaar voor het eerst bij de Mijl van Mares.

Vanaf 16:20 is het parcours weer beschikbaar tijd voor de Grote Prijs van Cranendonck om de TIM Technical Recruitment bokaal. Een wedstrijd voor wielerliefhebbers zonder licentie, die vorig jaar zijn primeur beleefde. Dit jaar is er een vernieuwing toegepast. Er wordt in 2 aparte categorieën gestreden: Recreatief en Gevorderden. De eerste categorie is een individuele wedstrijd, terwijl de Gevorderden weer in teams (st)rijden.

Profkoers

Een echte profkoers wordt natuurlijk voorafgegaan door een spectaculaire Reclamekaravaan (18:15) en een huldiging van wielervedettes (19:00). Vervolgens is het dan dus om 19:15 tijd voor de professionals.

Sinds vorig jaar is de profkoers een Omnium is in plaats van een traditioneel criterium. Een omnium is een koers die bestaat uit meerdere onderdelen: een afvalkoers en een puntenkoers. Beide koersen gaan over 40 kilometer (24 rondes). Bij de afvalkoers valt vanaf de 4e ronde telkens de laatste renner af. Daarna wordt de puntenkoers gereden. Hierbij vindt er elke vier rondes een tussensprint plaats waarbij de vier beste renners per tussensprint punten kunnen verdienen. Voor beide koersen wordt de top drie gehuldigd.

De winnaar van de Mijl van Mares 2018 is de winnaar die door de combinatie van de resultaten van beide koersen het beste resultaat neerzet. Een omnium in plaats van een traditioneel criterium is dynamischer gebleken en daarmee spannender voor toeschouwers én renners. Een mooie ontwikkeling dus.

Fun en feesten

De Mijl van Mares is leuk voor iedereen: wielerliefhebbers, fietsers, kinderen, liefhebbers van muziek, foodtrucks en gezelligheid. De Mijl biedt het allemaal. Op het Rabobankplein aan de Stationsstraat staat de grote feesttent. De DJ’s van WSS zorgen vanaf ’s middags de muziek én al vanaf 18:00 uur (!) tot na middernacht swingt het in de feesttent dankzij 2 live bands: Fueled Up en De Spikes. Zij zullen het publiek ongetwijfels volledig uit hun dak laten gaan.

Langs het parcours zorgen “Kreuk- en deukorkest Ut Toeternietoe” en “Dik d’r Neffe” voor muzikaal vertier. Zing en beweeg gerust mee met de aanstekelijke muziek die dit deze lokale muziekgezelschappen maakten.

’s Middags vanaf 14:00 uur is het Jan Verheesplein omgedoopt tot het Revandoverhuur Kinderplein, een waar kinderparadijs. Ze kunnen er klimmen, springen, pannenkoeken versieren (en opeten!), knutselen en geschminkt worden. Al deze leuke activiteiten zijn – dankzij Revando Verhuur,Kiekeboe & De Pretflat, Klikkelstein, Pannenkoekenhuis De Clown en een flinke groep vrijwilligers – ook dit jaar weer helemaal gratis. Geen kinderen? Toch naar het Jan Verheesplein! Want behalve het Kinderplein vindt je hier vanaf 16.00 uur diverse foodtrucks en eettentjes voor een heerlijke hap.

Winnen terwijl je niet fietst?

Ook dat is mogelijk bij de Mijl van Mares. Door loten te kopen bij de officiële Mijl-lotenverkopers en Mijl-loten-verkooppunten in Maarheeze. Voor € 1 per lot maak je al kans op schitterende prijzen, waaronder een rondvlucht voor twee personen en 1-minuut-gratis-winkelen-bij-Jumbo-Maarheeze.

Feestdag die je niet wil missen

De voorbereidingen zijn nu in volle gang en dat betekent dat bestuur en vrijwilligers alle zeilen bijzetten om een fantastische 57e editie te organiseren. Het bestuur is natuurlijk trots op het feit dat er voldoende enthousiaste vrijwilligers zijn die de schouders zetten onder het wielerfeest. En trots op de sponsoren die het mogelijk maken dat het wielerfeest gratis toegankelijk is.

Rennersveld

Bestuurslid André Kraaijvanger is op dit moment druk in onderhandeling met wielermakelaars om weer mooie namen naar Maarheeze te halen. Het is op dit moment van schrijven nog te vroeg om al daadwerkelijk contracten te kunnen afsluiten. Er lopen al wel onderhandelingen met enkele (inter)nationale toppers uit de diverse wereldteams, zoals o.a. LottoNL-Jumbo, Team Sunweb Lotto Soudal, Quick-Steps Floors en Roompot-Nederlandse Loterij. Daarnaast is de organisatie ook hard bezig om vanuit vanuit het buitenland weer renners te strikken.

Natuurlijk vanuit België, maar ook vanuit Luxemburg, Frankrijk en Groot-Brittannië. Weten wie er aan de start verschijnen? Volg het nieuws van De Mijl dan komende weken op de voet.

Mis het niet!

Wil jij jouw ‘helden uit de Tour of van één van de Nederlandse wielerteams’ aan het werk zien of gewoon een leuke dag beleven? Kom dan op zaterdag 4 augustus naar Maarheeze. Kijk voor het laatste nieuws en het programma op www.mijlvanmares.nl of volg het nieuws via onze Facebook-pagina en Twitter (@mijlvanmares).