Waterski kampioenschap in Weert

Cable Skiclub (ENTC) Weert organiseert in het weekend van 20 tot en met 22 juli 2018 het open Nederlands en Duits Three event cable waterski kampioenschap op haar trainingslocatie de IJzeren Man te Weert.

In dit weekend wordt voor de verschillende disciplines en leeftijden bepaald wie zich gedurende een jaar landskampioen mag noemen. Tevens kunnen er entreetickets worden verdiend voor de Europese kampioenschappen die in september ook in Weert worden gehouden. De wedstrijd wordt officieel volgens de normen van de Internationale Waterski & Wakeboard Federatie uitgevoerd waardoor de atleten hun internationale ranking kunnen verhogen.

Deelnemers

Iedereen met de Nederlandse of Duitse nationaliteit kan zich inschrijven voor een van de landenwedstrijden. Voor de open klasse zijn er geen nationaliteitseisen. De leeftijd van de deelnemers ligt tussen de 12 en 64 jaar. Het is dus een sport die voor alle leeftijden geschikt is.

Verloop van het weekend

De vrijdag en de zaterdag 20-21 juli staan in het teken van de voorrondes. Zondagochtend vinden de finales plaats met als hoogtepunt het schansspringen dat rond de klok van 14.00 uur zal starten. Het evenement is gratis toegankelijk en bereikbaar via de verenigingsingang aan de Kazernelaan te Weert.

Uitleg van de wedstrijd

Zowel achter de boot als aan de kabelbaan worden waterskiwedstrijden gehouden in klassiek waterskiën, ook wel Three-event’’ genoemd. De wedstrijd bestaat uit de disciplines slalom, trick-skiën en springen. Degene die gemiddeld het beste scoort op de drie disciplines wint de wedstrijd. In het reglement van de International Waterski & Wakeboard Federation (IWWF) zijn alle regels vastgelegd. Het is ook mogelijk om aan slechts een of twee van de drie disciplines mee te doen, maar dan is er geen kans op het worden van overall kampioen. Winnen op de betreffende discipline kan dan natuurlijk wel.

Slalommen

De slalombaan bestaat uit zes boeien. Het is de bedoeling om bij een gelijkblijvende snelheid om alle zes de boeien heen te skiën. Als dat lukt, wordt de snelheid de volgende ronde met 3 km/u verhoogd, totdat de maximale snelheid is bereikt. Deze is voor jeugd, dames en senioren 55 km/u en voor heren 58 km/u. Als op de maximale snelheid om alle zes de boeien kan worden geskied, wordt de volgende ronde de lengte van de lijn ingekort. De standaard lijnlengte is 18,25 meter en wordt steeds met stappen van eerst een meter en later een halve meter ingekort. Doordat er minder lijnlengte beschikbaar is, wordt het moeilijker om nog op tijd bij de volgende boei te komen en moet van boei tot boei steeds meer snelheid worden gemaakt. Er worden topsnelheden bereikt van wel 100 km/u.

Trick-skiën

De atleet krijgt twee keer 20 seconden de tijd om een parcours met zoveel mogelijk tricks te laten zien. Alleen tricks die met puntenwaardering in het reglement zijn opgenomen, mogen worden uitgevoerd. Hoe moeilijker de trick is, des te meer punten levert deze op. Er is een jury aanwezig die middels video de correctheid van uitgevoerde tricks beoordeelt en de punten toekent. Topskiërs halen soms wel 20 tricks in 20 seconden. Bijzonder moeilijk, maar mooi om te zien, zijn de tricks waarbij de voet in de ski-handle wordt gehaakt (toehold) deze dus met losse handen worden uitgevoerd. Ook indrukwekkend zijn de vele varianten van salto’s (flips). De winnaar is degene die na optelling van alle resultaten de meeste punten heeft behaald.

Schansspringen

Bij het springen wordt gebruikgemaakt van een schans, die voor de verschillende klassen (jeugd, dames, heren en senioren) lager of hoger wordt gezet. De bedoeling is om zo ver mogelijk sprong te maken. Dit wordt gemeten met behulp van camera’s in een zogenaamd spring-meetsysteem. De hoogte van de sprong is niet belangrijk. De deelnemer krijgt drie pogingen en mag een sprong ook weigeren. Een geweigerde sprong leidt niet tot strafpunten, maar kost de deelnemer wel een poging. Om zoveel mogelijk snelheid te maken, gaat de springer zo ver mogelijk naar buiten en skiet zo laat mogelijk terug richting de schans. De snelheid die wordt bereikt met het aansnijden van de sprong kan oplopen tot 140 km/u. Alleen wanneer de springer na de landing blijft staan, telt de sprong mee voor de wedstrijd.

Het evenement is gratis te bezoeken voor toeschouwers.