‘’t Näöle vêldje’ Laar officieel geopend

(Foto’s) Wethouder Martijn van den Heuvel en wethouder Tessa Geelen openden vandaag op Laar het groenactiviteitenterrein ‘’t Näöle vêldje’ en de aansluiting van Laar op het wandelnetwerk van grenspark Kempen~Broek.

Activiteitenpark

Ongeveer één jaar nadat de eerste gesprekken over de uitwerking van het idee zijn gevoerd, vond vandaag de feestelijke opening van het activiteitenveld plaats. Het activiteitenveld is een co-creatie van een klankbordgroep. Die klankbordgroep, bestaande uit allerlei vertegenwoordigers van Laar, heeft samen met een externe partij de invulling, het ontwerp en de realisatie uitgevoerd. De gemeente Weert was faciliterend en toetsend op kwaliteit.

Het activiteitenterrein is ingericht volgens het concept ‘natuurlijk spelen’. Er is voor iedereen iets te beleven. Baby’s en kleine kinderen kunnen er schommelen. Iets oudere kinderen kunnen klauteren op het klauterparcours. Daarnaast kan er een balletje worden getrapt of worden gegooid op de jeu-des-boulesbaan. Ook staat er een (rolstoelvriendelijke) picknicktafel en kun je je hond uitlaten op het hondenravotterrein. De naam ’t Näöle vêldje’ is ontleend aan de bijnaam van de vroegere eigenaar van deze grond.

Wethouder Martijn van den Heuvel: ‘Fantastisch dat een burgerinitiatief dit prachtige terrein mogelijk heeft weten te maken. Ik ben er trots op dat we deze natuurlijke speelplek in Weert hebben aangelegd. Ik wil de klankbordgroep hartelijk bedanken voor hun inzet tijdens dit traject’.

Bijenoase en watertappunt

Een deel van het terrein is ingezaaid als bijenoase. Dit is mede mogelijk gemaakt door het project Bijenimpuls Limburg. Op het terrein is ook een watertappunt te vinden. Dit tappunt wordt mogelijk gemaakt door WML en sluit mooi aan bij de vele wandelaars die in dit gebied recreëren.

Grenspark Kempen~Broek

De gemeente Weert, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en andere stakeholders maken zich sterk om het grenspark Kempen~Broek op de kaart te zetten. De verbinding vanuit het gebied rondom de IJzeren Man naar de dorpskern Laar en het Weerterbos was nog een ‘blinde vlek’ op de kaart. De dorpsraad Laar heeft het initiatief genomen om de dorpskern via een bewegwijzerde wandelroute te laten aansluiten op het netwerk van grensoverschrijdende wandelroutes binnen Kempen~Broek. Hierdoor is er een verbinding ontstaan tussen het gebied van Weert rondom de IJzeren Man, het kerkdorp Laar met haar rijke geschiedenis en het Weerterbos. Financiering en uitvoering zijn mogelijk gemaakt door de gemeente Weert en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Er is ook een aantal informatiepanelen gerealiseerd met o.a. informatie over bezienswaardigheden. Tijdens de opening van het groenactiviteitenterrein werd ook de nieuwe bezoekersgids over het Kempen~Broek met de vele recreatieve mogelijkheden uitgereikt.

Wethouder Tessa Geelen: ‘Weert staat nu, letterlijk, nog beter op de kaart. Deze uitbreiding is geïnitieerd door onder andere de Dorpsraad Laar. Mede door de aanwezigheid van het watertappunt is dit een heerlijke rustplek voor wandelaars en fietsers tijdens het verkennen van dit gebied’.

[nggallery id=’6678′]