Heilige Boom en Ambon in het zand

(Foto’s) Een klein spatje regen. Dat weerhield honderden wandelaars niet om weer op pad te gaan met de avondvierdaagse in Altweerterheide. Gisteren stond de Dijkerpeel en de hellingen van de Tungelderwel op het programma.

Dat de Mariaverschijning aan de ‘Heilige Boom’ nog steeds tot de verbeelding van velen spreekt, bleek gisteren. Diverse ‘pelgrims’ uit Swalmen, Venlo en het Zuiden gingen mee op zoek naar deze veelbesproken boom. Gisteren bij lange na niet de aantallen van 70 jaar geleden toen 30.000 pelgrims de velden en akkers rond de Maaseikerweg plat trapten, maar wel nieuwe gezichten.
Menig wandelaar was totaal verrast door het verhaal dat Nico Pattinaja over zijn jeugd in het ‘tijdelijk’ bedoelde woonoord Tungelroy afstak. In de periode tussen 1950 en 1969 woonden hier tientallen Ambonese gezinnen in groene houten barakken.

Dat de warme hellingen van de Wel, al eeuwen, een fantastische plek zijn om te ravotten weten we niet alleen van de Mooshoofpaadzengers, maar ook van het tafereel dat de verdienstelijke Weerter amateurfotograaf Frans Caris in de jaren 20 vastlegde. Gisteren lieten diverse wandelaars zich opnieuw hierdoor inspireren.

De parade van boeren, burgers en buitenlui trekt vanavond via een van de meest markante boerderijen van de Hei, via de ‘hoek Heihuis’ naar de ‘De Schone Velden’ en Kruis- en Vetpeel. Het is een compleet nieuwe route. Eenmalig, met nieuwe verhalen en belevenissen onderweg. Vertrek vanuit de Paol vanaf zes uur.

Een bijdrage van Gert van Elk: