X-factor van een pioniersdorp

Algemeen Altweerterheide Dorpen Weert Reageer 2 min. leestijd

De historie van het pioniersdorp op de Hei, van stug doorwerkende boeren en hun vee. Met belangstellende burgers uit de stad, met smokkel en diverse grensgevallen. Het werd gisteren luchtig aangesneden tijdens de derde wandeling van de avondvierdaagse van Altweerterheide.

De route voerde gisteren over het doorgaans besloten erf van Groot Karelke en via zand- en veldpaadjes naar de Kusters-hook, een ontginning die schaapsherder en Kusters-Crisje voor al zijn boerende zonen opzette.

De kudde bonte schapen die hier het gras kort houdt trok veel bekijks. Dat gold ook voor motorduivel Pierre Luys, bij de entree van het ‘landgoed Beauchamps’. Pierre Luys, bij leven al een legende, riep veel herkenning op. In de Laurabossen hielden smokkelaars uit Roy met zout, boter en andere waren zich gedeisd voor de ‘commies’. Terug op het erf van Groot Karelke verhaalde Paul Schram hoe zijn grootouders in 1928 vanuit het Friese Balk met huisraad en vee, met hulp van de buurt naar de Hei was getrokken.

Vanavond de laatste Avond met wederom een verrassende tocht die o.m. langs en over de Weertbeek gaat. Met aandacht voor de eeuwenlange twist tussen Bocholt en Weert over het water voor de stad en het achterland. Met de feestelijke opening van de IJzeren Man en de zomerkermis in 1920 en nog veel, veel meer.

Dootj mei-j inne Hei-j! Er kan vanaf zes uur vertrokken worden vanaf De Paol. Afstanden 6 en 10 km.

Bijdrage van Gert van Elk.

[nggallery id=’6904′]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie