Onderzoek aanwezigheid zwarte rat

Ingestuurde foto - zwarte rat in de wijk Moesel

Inwoners van de wijk Moesel ervaren overlast van zwarte ratten. Daarom is de gemeente Weert volop bezig met het bestrijden daarvan. De situatie wordt onderzocht en er worden passende maatregelen genomen.

Passende maatregelen na inspectie

Om de overlast van de ratten te inventariseren, heeft de gemeente Weert de Reinigingsdienst Weert de opdracht gegeven om een onderzoek te starten. Daarbij worden alle woningen in de wijk Moesel geïnspecteerd, om te inventariseren in welke woningen er overlast is. Er wordt dan vooral op zoek gegaan naar rattensporen en er wordt gekeken naar eventuele oorzaken die ratten aantrekken. Voornamelijk de zolder, meterkast en kruipruimte worden geïnspecteerd. Na die inspectie wordt voor iedere woning bepaald of en wat voor bestrijding nodig is.

Acties tegen overlast

Om de ratten te bestrijden, worden in en rondom de wijk Moesel lokdozen en vallen geplaatst. Deze bestrijdingsmiddelen worden in speciale dozen geplaatst, zodat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Daarnaast wordt er extra mankracht ingezet om de overlast van ratten tegen te gaan. Er zijn ongediertebestrijders die de komende tijd permanent aanwezig zijn in de wijk Moesel. Ook wordt er in en rondom die wijk extra aandacht besteed aan het opruimen van zwerfafval.

Wat kun je zelf al doen?

Tenslotte gaat de gemeente Weert inwoners actief informeren en helpen met tips om het aantrekken van ratten te voorkomen. Je kan zelf ook actie ondernemen. Zo is het belangrijk dat containers goed afgesloten zijn en dat er geen afval, etensresten of dierenvoer rondslingert. Ook een plastic vuilniszak houdt een rat niet tegen.

Zorg er verder voor dat gaten en kieren in jouw buitenmuren dicht zijn, om ratten buiten te houden. Een kleine opening kan al voldoende zijn om binnen te dringen, zelfs op hoogte. Ratten kunnen uitstekend klimmen.

Ervaar je toch nog overlast van ratten? Meld dit dan via het meldingsformulier openbare ruimte. Dat kun je vinden op de website, www.weert.nl