De fracties Weert Lokaal, D66, VVD, CDA en SP gaan tijdens de raadsvergadering van 26 september a.s. een ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ indienen. Met deze motie geeft de gemeenteraad het college van B&W de opdracht om de openbare toiletten in Weert beter zichtbaar te maken.

Volgens een meerderheid van de raad is er een tekort aan zichtbare opengestelde toiletten in Weert. Hierdoor komen patiënten met een buikziekte of incontinentieproblemen en ouderen te laat of weten ze niet waar ze naar een toilet kunnen. Weert heeft geen toilettenbeleid waarin zichtbaar is waar men gebruik kan maken van een openbaar toilet. Met de oog op de toekomst denkt de gemeenteraad dat dit een belemmering kan zijn voor bezoekers en toeristen in Weert.

Met de motie draagt de raad het college van B&W op om diverse mogelijkheden te onderzoeken en te kijken wat het kostenplaatje hiervan is. Het streven van de raad is dat in de binnenstad binnen een straal van 500 meter een openbaar toilet beschikbaar is. Bezoekers moeten binnen 5 minuten een toilet kunnen bereiken indien er sprake is van hoge nood. Men wil het paniek-gevoel voorkomen bij patiënten van buikziekten en incontinentieproblemen.

Daarnaast moeten volgens het voorstel alle openbare toiletten zichtbaar worden gemaakt met stickers op deuren. Ook moeten de toiletten worden aangemeld in de landelijke HogeNood-app.

9 REACTIES

 1. In Japan kun je op ieder station gratis naar het toilet. In de USA hebben alle winkel(centra) van formaat gratis toiletten. In Weert zou ik in de hele Munt of ook de rest van de binnenstad geen enkel openbaar toilet weten. Als je echt wil mag je in de grote AH naar het toilet maar dan moet iemand met je mee lopen. Dus nog genoeg mogelijkheden tot verbetering.

 2. Gratis toiletten resulteert doorgaans in smerige en uitgeleefde ruimtes is mijn ervaring in Nederland. Dat lijkt mij dus geen goed idee.
  Tuurlijk heeft het ook mijn voorkeur dat iemand snel naar de wc moet kunnen.
  Maar nog meer bordjes??
  De mensen weten zich over het algemeen wel te redden. Iemand die echt moet zal op de meeste plaatsen niet geweigerd worden, lijkt mij. En anders bij de buurzaak vragen.
  Of kopje koffie al zal dat eigenlijk al niet nodig zijn.

  Daarom verbaast het mij dat de SP welke vindt dat we teveel belasting moeten betalen, hier prioriteit aan geeft.

Comments are closed.