Samenwerking Jan van Weert en RICK

(Foto’s) Het Nederlandse turnen heeft de laatste jaren een mondiale vlucht genomen. Met de Olympische prestaties van Epke Zonderland en Sanne Wevers, maar ook die van Vera van Pol staat het turnen volop in de belangstelling.

Het beheersen van de juiste techniek voor een oefening in combinatie met perfecte lichaamshouding zorgen voor de hoogste score in het topturnen. Voor het aanleren van techniek kunnen regionale turners al decennia lang terecht bij turnvereniging Jan van Weert in Weert.

Binnenkort wordt de nieuwe turnhal geopend waar de mogelijkheden nog veel groter zijn. Voor het ontwikkelingen van een perfecte beheersing van het lichaam doen de beste turners vaak een beroep op balletdocenten. Het is dan ook daarom dat RICK, het regionale instituut voor cultuur en kunstonderwijs, in dat kader een samenwerking aangaat. Docente klassiek ballet Sandra Höpfner-Buchnitzki gaat hiervoor op locatie bij Jan van Weert lessen verzorgen.

Over Jan van Weert

Turn- en gymnastiekvereniging Jan van Weert bestaat al sinds 1902. Doel van de vereniging was ooit het beoefenen en bevorderen van schermen, gymnastiek en aanverwante sporten. Inmiddels is het aantal verenigingen in Weert flink toegenomen, maar Jan van Weert heeft op dit moment nog altijd 400 leden. Het jongste lid is 2 jaar oud en het oudste lid 86 jaar.

Naast de wedstrijdgroepen investeert Jan van Weert vanaf seizoen 2018-2019 in een eigen Turn Academy bestemd voor meisjes met een bovengemiddelde aanleg voor turnen. Talenten waarvan verwacht wordt dat zij straks in de eredivisie van Nederland gaan presteren en misschien uit kunnen komen voor Jong Oranje. Deze meisjes trainen 6x per week gedurende 3 uur. De Turn Academy start met een overgangsjaar voor onderbouw kinderen.

Waardevolle verbinding

Lukie Dentener uit Weert is al ruim 35 jaar als turntrainster verbonden aan Jan van Weert. Daarvoor was zij zelf actief beoefenaar van de turnsport. Ze vertelt: ,,Turnen is een complexe sport die heel veel vraagt van lichaam en houding . Je hebt veel trainingsuren nodig om op een hoger niveau te kunnen meedoen. Omdat bij klassiek ballet de focus ligt op perfecte lichaamsbeheersing zie je dat andere verenigingen waarin turnen als topsport wordt bedreven, met succes gebruik maken van de expertise van balletdocenten. We zijn daarom blij met het aanbod van RICK en dansdocente Sandra Höpfner om onze turnsters ook op die manier te ondersteunen. We starten met een aanbod voor alle turnsters, maar op termijn zullen wellicht ook de turnsters die uitkomen in de eredivisie van het aanbod gebruik kunnen maken. Ik zie het als een waardevolle verbinding tussen sport en cultuur.”