Open dagen Weerterlandhout

Update – Met de storm van januari zijn veel bomen omgewaaid of ernstig beschadigd. Ook in Weert en omgeving. Het gevolg was dat er enkele weken later heel veel bomen werden geruimd.

In het verleden mocht de groenaannemer zelf bepalen wat met dat hout gaat gebeuren. De gemakkelijkste en dankzij subsidies lucratieve weg, was versnipperen en verkopen als biomassa voor de energiecentrales. Maar dit is de minst duurzame manier van verwerken. Houtstook is slecht voor klimaat, milieu en gezondheid.

De gemeente Weert heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en zo ontstond bij Stichting Groen Weert het idee om dat hout een duurzame bestemming te geven. Als gebruiksvoorwerp of kunstobject. Daarvoor werd in samenwerking met de gemeente de stichting WeerterlandHout opgericht.

Stammen zagen

WeerterlandHout ontfermde zich over de slachtoffers van de januaristorm en ging op zoek naar partners om de stammen tot planken te zagen. Die partners werden gevonden in Adriaens Molenbouw en Openluchtmuseum Eynderhoof. Bij Adriaens Molenbouw zijn eind augustus de meeste stammen gezaagd. Er ligt daar ook een voorraad kleinere stammen die beter geschikt is voor beeldhouwers en houtsnijders.

De andere helft van de stammen ging naar Eynderhoof, waar de zagerij inmiddels een deel verwerkt heeft. Een deel wordt gebruikt voor bouwprojecten van het museum, de rest wordt na een jaartje drogen door WeerterlandHout gebruikt of beschikbaar gesteld voor duurzame doelen binnen de gemeente.

Houtdag Eynderhoof

Op zondag 30 september kunnen bezoekers zien hoe de stammen, misschien wel uit hun eigen straat, bij Eynderhoof tot planken worden gezaagd. Het openluchtmuseum organiseert dan een speciale houtdag en de zagerij is dan volop in bedrijf. Bezoekers kunnen dan uitleg krijgen over de boomstammen en het zagen. Dat is meer dan alleen het zagen zelf, want bedenk maar eens hoe (vroeger) zo’n twee ton zware stam vanaf de opslag naar de zaag werd gebracht.

Om 13:00 uur is de officiële opening. Stichting WeerterlandHout is met een informatiestand bij de zagerij aanwezig. Om 17:00 uur sluit het museum.

Open Dag bij Adriaens Molenbouw

Op zaterdag 6 oktober vanaf 10.00 uur opent Molenbouw Adriaens (Oudesteeg 1C Weert) haar deuren voor een open dag. Ook hier krijgen bezoekers uitleg over de boomstammen en het zagen. En de bestemming die Weerterlandhout gaat geven aan het hout. Speciale aandacht verdienen ook de stukken hout die vooral geschikt zijn voor houten kunstwerken. Beeldhouwers en houtsnijders nodigen we uit hun materiaal uit te zoeken.

Voor beide open dagen ben je van harte welkom – opgeven vooraf is niet nodig. De open dag duurt tot 15.00 uur.