Update 0.23u – (Foto’s/video) De politie heeft donderdag zeven mannen uit Arnhem (3), Rotterdam (2), Huissen (1) en Vlaardingen (1) aangehouden vanwege een zeer ernstige verdenking dat zij vergevorderd waren in het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. De verdachten zijn aan het einde van de middag in Arnhem en Weert aangehouden.

Aanhouding in Weert

De verdachten in Weert werden op de Trancheeweg klemgereden. Een speciale eenheid van de politie had de verdachten opgewacht. Nadat de verdachten waren klemreden steeg er een helikopter op vanaf een bedrijventerrein en werd er geschoten door de speciale eenheid. Daarbij is tenminste een iemand gewond geraakt, zo meldt een getuige. Er zijn een Franse bestelbus en twee personenauto’s in beslag genomen.

Naar de overtuiging van het Openbaar Ministerie en de politie is met de aanhouding van de verdachten een terroristische aanslag voorkomen.

In de gaten gehouden

In een maandenlang strafrechtelijk onderzoek heeft de politie zicht gekregen op een groep rond een 34-jarige man van Iraakse afkomst uit Arnhem, die in 2017 is veroordeeld voor poging tot uitreizen naar het strijdgebied van IS. De leeftijden van zijn medeverdachten lopen uiteen van 21 tot 34 jaar. Ook twee van hen zijn eerder veroordeeld vanwege een poging uit te reizen.

Het strafrechtelijk onderzoek is in april 2018 begonnen met informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). De man uit Arnhem zou volgens een ambtsbericht van de AIVD met een groep een aanslag willen plegen op een groot evenement in Nederland en veel slachtoffers willen maken.

Samenwerking

In het onderzoek hebben het Landelijk Parket en de Landelijke Eenheid van de politie nauw samengewerkt met het Openbaar Ministerie en de politie in Oost-Nederland. De aanhoudingen zijn verricht door anti-terrorismeteams van de Dienst Speciale Interventies (DSI), die werd ondersteund door observatieteams en helikopters.

Het strafrechtelijk onderzoek heeft door de inzet van veel bijzondere opsporingsmiddelen een gedetailleerd zicht gegeven op de voorbereidingen door de verdachten. Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen. Naar het precieze doel wordt nog onderzoek gedaan.

Op zoek naar wapens

De verdachten waren voor een aanslag op zoek naar AK47’s, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meer (auto)bommen. Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten.

Bij hun aanhouding waren de mannen in het bezit van vijf handvuurwapens.

In het belang van het onderzoek mogen de verdachten alleen contact hebben met hun advocaat. De verdachten zullen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Update

Bij de aanhouding in Weert zou niet zijn geschoten. Waarschijnlijk heeft het arrestatieteam lichte explosieven / rook ingezet om de verdachten te desoriënteren.

Update 0.23

Burgemeester Heijmans vertelde in de uitzending van PAUW dat er in Weert 7 verdachten zijn aangehouden. Ze kwamen niet uit Weert, maar kwamen van een vakantiepark ‘in de buurt van Weert’.: https://pauw.bnnvara.nl/media/419954 (vanaf 2m20s)

Beelden politie van de aanhouding op de Trancheeweg:

Video via Youtube

https://youtu.be/WoQ6dOl6uSk

23 REACTIES

 1. Ik hoor alleen maar punten van kritiek wegens het niet opkomen voor de Weertenaar!! zijn belangen. Som de inzet en verdere goede eigenschappen t.b.v. de Weerter mensen maar op zou ik zeggen. Op dit podium kan het!

 2. Yep, dat is overal in Europa en Amerika..
  Ze denken dat ze zo kunnen voorkomen dat mensen in opstand komen, maar de tijd komt nog wel dat mensen er echt genoeg van hebben..
  Kan me niet voorstellen hoe ‘t moet zijn als m’n eigen familie slachtoffer wordt van een aanslag.. Wat kan je dan doen? De terrorist is dan vast al dood.. en geloof maar niet dat ‘t asielbeleid daardoor aangepast zal worden… zal echt doordraaien als dat gebeurde…
  Zal nooit kunnen accepteren dat m’n familie voor niks sterft.. gewoon omdat mensen zich moreel superieur willen voelen door alles en iedereen maar ons land binnen te laten..

  Hoop toch echt dat deze mensen ‘t slachtoffer worden en niet mensen die hier juist al jaren voor waarschuwen.

 3. Zou er ook dergelijke uitlatingen zijn gedaan als dit schorem in Appingedam was aangehouden. waarschijnlijk was het bij velen een ver van mijn bed show geweest. Onze burgemeester heeft een goede reactie gegeven en staat voor de inwoners van Weert.

 4. Fijjn al die verdachten in dit land monitoren en een 2e kans geven. gewoon direct dodelijk injecteren. Ze hebben niks te zoeken hier. gebruik ze als varkensvoer.
  Zo zie je maar weer dat het belang van een multicultere samenleving en mensenrechten voor terroristen belangrijker is dan het nationale belang van veiligheid. Gewoon de grenzen sluiten, en alle verdachten fusilleren voordat het te laat is.

 5. Het opgeroepen worden door de overheid om alert te zijn bij een dreigingsniveau van 4 houdt in dat er reële effectieve stappen gezet moeten worden dacht ik zo. Kennelijk denken bepaalde groeperingen daar anders over. Bedenk eens wat de gevolgen zouden zijn van een aanslag tijdens de Weerter Kermis of hierover nog niet nagedacht? Alert zijn begint bij de toegangspoort en mag geen loze kreet zijn.

 6. Niemand van de verdachten kwam uit Weert. Moeten we de burgervader van Texel en Appingedam dan ook maar ter verantwoording roepen?

 7. Grappig detail : in BE geen WOORD noch LETTER in de berichtgeving over de nationaliteit der verdachten.
  Niet echt verbazingwekkend als je onze pers kent. Deze zijn linkser dan mijn linkervoet kleine teen

 8. dat gajes kan volgens mij het land uit ben er helemaal klaar mee na al die kabaal van de kermis op het ververshof willen ze hier de boel er ook nog uit knallen nou dacht het niet vuile schoften groet jan

 9. Hulde voor de AIVD, politie en andere opsporingsdiensten dit keer. En wanneer leert de landelijke politiek nu eens dat dit achterlijk gespuis met die middeleeuwse religie niet meer toegelaten moet worden in dit land?

 10. Hier op wdg zetten diverse personen zich af tegen onze burgervader, waarom? Wat ze schrijven en argumenten noemen zijn het nog eens niet. Ik ben geen D66 er maar we hebben hier een goede burgemeester. die zich inzet voor Weert en de belangen van Weert en haar ingezetenen.

 11. Ik ga volgende keer toch maar (weer) naar de stembus. U ook, toch!

  Misschien helpt het.
  Als niemand verdacht mag zijn dan nadat hij slachtoffer van zijn eigen daad is…. is de burger naast hem vogelvrij !!!
  Overheid, zet de Weerter burger niet in de hoek, maar luister er naar !!!

 12. Wat nu als het mensen zijn die hier in Nederland opgegroeid zijn. Hoe wil je de burgemeesters hiervan dan verantwoordelijk houden?

  Buiten de vraag van verantwoordelijkheid, het “groot evenement in Nederland” zou wellicht wel eens de Kermis in Weert zijn en dat geeft toch een naar onderbuik gevoel als men er overheen loopt.

 13. Inderdaad. je hoeft geen fan te zijn van onze burgervader maar de oorzaken dat allerhande ongewenst volk hiereen komt liggen in de landelijke/EU/wereld politiek met sponsering van multinationals zoals olieboeren.

 14. Als je de 7 locaties ziet waar de kermis plaats vind, aan de voordeur bij het Weerter station (!!), aan de voordeur van de st. Martinus kerk (!!), voor het Stadhuis en bij de achterdeur van het Weerter politiebureau,
  dan hadden ze veel schade en slachtoffers kunnen maken.

 15. En als je het voor Weert al wilt bagatelliseren, blijf dan in elke geval van de televisie weg want daar heb je dan in elk geval niets te zoeken. Wie de schoen past trekke hem aan……………………

 16. Nu werd deze groep al maandenlang in de gaten gehouden en kon verder onheil voortijdig worden voorkomen. Maar wat als er nog meer van deze radicalen en geloofsfanaten in Nederland vertoeven, opgeleid worden, zich nav deze politieactie gedeisd houden en wachten op een gelegenheid. Nederland is toch al een land van gedogen, tolereren, de deur wagenwijd openzet en de ogen vaak naïef genoeg niet voortdurend openhoudt, achteraf de wijze uithangt, weer indut en verzuipt in regelgeving en wetgeving die allang niet meer opgewassen is tegen de huidige problematiek. Aanpassingen in deze gaan zo stroef en zijn zo langdurig dat het voortdurend achter de feiten aanloopt tot het weer fout gaat. Het enige wat Nederland hier tegenover durft te zetten is een simpele enkelband en verder hele goede zoniet de allerbeste advocaten voor de tegenpartij en misschien ook nog gratis.

Comments are closed.