Turf steken voor wandeledities

Algemeen Altweerterheide Dorpen Reageer 2 min. leestijd

In de Wisseblok in Altweerterheide is afgelopen dagen met de schop, op ambachtelijke wijze turf gestoken. De turf krijgt een nieuwe bestemming in de nieuwe wandeledities in de Hei.

Altweerterheide had en heeft nog altijd veen. Zeker in de hoek van het Wijffelterbroek tegen de Belgische grens. Dat bleek afgelopen dagen toen zware grondverzetmachines in de percelen langs de Raam bij het Kwoaj Gaat en de Wisseblok de bovenste laag teelaarde in een hoog tempo afplagden. Hierdoor kwamen her en der plakken turf weer open te liggen.

Veel mensen verbaasden zich in de afgelopen edities van de Avond4Daagse in het Groene Hart van Weert dat er in het verleden in en rond Altweerterheide turf is gestoken. Vanuit dit gegeven en het besef dat hier in en rond de Peelvennen en de moerassen van het Broek ooit enorme ‘energievelden’ lagen, waar in de zomerdag turf gestoken en te drogen werd gezet, zouden we veel meer kunnen doen, dacht de organisatie.

Natuurmonumenten stemde afgelopen dagen in met het verzoek om ’turf’ vrij te laten stellen door enkele plaatselijke stekers. Die voegden onmiddellijk de daad bij het woord. Met een ‘dieplepel’ werd een geschikte laag blootgelegd en ging de ’turf voor turf’ op de schop. Het is de bedoeling dat de gedolven turf straks een hele goede bestemming krijgt. Niet in de kachel, of verkruimeld in de tuin maar op een heel andere manier.

De organisatie is er van overtuigd dat met het verhaal van de turf in de Hei dubbelslagen mogelijk zijn. Zeker wanneer ervaren gekoppeld wordt aan bewaren en overdragen aan nieuwe generaties. Precies zoals de gemeente Weert bedoelt met Landschap als Bron van Nieuwsgierigheid.

Bekijk een bijdrage van Gert van Elk:

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie