Veldeke komt met ‘Waat ‘ne kâl!’

Samensteller Jan Feijen bezig met de controle van de laatste drukproef.

In 1978 is in Weert een eigen kring van de provinciale dialectvereniging Veldeke opgericht. Naast alle andere activiteiten, zoals cursussen, excursies en declamatiewedstrijden, zijn in de loop van jaren legio publicaties uitgebracht.

Bij gelegenheid van dit jubileum wordt wederom een boek uitgegeven en wel met spreekwoorden en uitdrukkingen uit het Weerter land (Weert, Nederweert, Ospel) onder de titel: ‘Waat ‘ne kâl!‘ Tien jaar geleden werd ook al een boek met spreekwoorden uitgebracht en dat was in een mum van tijd uitverkocht.

Andere opzet

Ditmaal is gekozen voor een totaal andere opzet. Waar in het vorige boek gezegdes werden gegroepeerd rond een bepaald thema is nu een indeling gemaakt in alfabetische volgorde, wat het opzoeken sterk vereenvoudigt. Met inbegrip van honderden nieuw verzamelde spreekwoorden is een fors boek tot stand gekomen van ruim 300 pagina’s. Eindredacteur is Veldeke-voorzitter Jan Feijen en de vele illustraties van de hand van Nederweertenaar Gerrit Hoeben.

Presentatie

De officiële presentatie zal plaatsvinden op zondag 9 september. In de foyer van het Munttheater wordt vanaf 14.00 uur een feestelijk programma aangeboden met medewerking van de welbekende oud-journalist en dialectkenner Guus Urlings, het befaamde topkoor Giocoso, o.l.v. Rita Scheffers, en zanger Fons Heuvelmans uit Stramproy. De eerste exemplaren van het boek worden aangeboden aan de gemeentebesturen van Weert en Nederweert.

Alleen op deze middag kunnen geïnteresseerden na de presentatie het nieuwe boek kopen voor de gereduceerde prijs van € 25,00. Entree in het Munttheater is gratis. Vanaf maandag 10 september is het verkrijgbaar bij de boekhandel in Weert en Nederweert voor de prijs van € 29,95.