Brandweer redt ara ‘Tijn’ uit boom

Ittervoort – (Foto’s) De brandweer is maandag rond het middaguur gealarmeerd voor een papegaai in een boom aan de Schillerstraat in Ittervoort. De ara, genaamd Tijn, zat al sinds zondag in de boom. De eigenaar maakte zich zorgen over het welzijn van het dier.

De eigenaar was zondag in de omgeving van Schillerstraat met een aantal andere vogelliefhebbers en hun vogels gaan trainen. De vogels werden getraind om bij hun baasje te blijven. Daarnaast is het voor de volgels ook goed om eens een buitenvlucht te maken en de vleugels eens goed te kunnen spreiden.

Ara Tijn was al geruime tijd ervaren met het losvliegen binnen in een manege. Zondag mocht hij voor het eerst zijn vleugels buiten spreiden. De eerste vlucht verliep prima en hij kwam netjes terug. Maar tijdens de tweede vlucht landde de ara in de boom voor een tussenpauze en kwam er vervolgens niet meer uit.

De tak waarop de ara zat was erg dun. Daardoor kon de vogel zich niet goed afzetten om de vlucht te kunnen vervolgen. Het gevolg was dat de papegaai bleef zitten. De eigenaar is gisteren de hele middag en avond bij de ara gebleven. Ook vanochtend werden diverse pogingen gedaan om de ara weer te laten vliegen naar een speciale standaard maar dit was tevergeefs.

Uiteindelijk werd besloten om de brandweer te bellen met de vraag om te helpen. De SIV van Echt en de ladderwagen van Weert kwamen ter plaatse om de ara naar beneden te halen. Samen met de eigenaar en doormiddel van een speciale standaard wisten ze de ara weer veilig naar beneden te halen. Een dolgelukkige eigenaar kon Tijn weer mee naar huis nemen.