FNV wint zaak rond flitsfaillissement

Economie 14 reacties 2 min. leestijd

Wanneer een bedrijf direct na een faillissement doorstart, een zogenoemd flitsfaillissement, is het verplicht alle werknemers over te nemen tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden. Er is in die gevallen namelijk sprake van overgang van onderneming.

Dit bepaalde de rechter in een zaak die FNV en 8 werknemers hadden aangespannen tegen Transportbedrijf Princen TransMission uit Weert, zo meldt vakbond FNV.

De uitspraak betekent een grote overwinning voor alle werknemers in Nederland die in dezelfde situatie terechtkomen: zij worden nu toch beschermd door de wet. Tot nu toe zeiden diverse rechters in soortgelijke situaties dat er geen overgang van onderneming was en de werknemers dus niet hoefden te worden meegenomen naar het ‘nieuwe’ bedrijf. Dit ondanks een uitspraak van het Europese Hof eerder dit jaar. Dit is de eerste positieve uitspraak van een Nederlandse rechter in deze context.

Transportbedrijf Princen TransMission in Weert heeft in 2015 na een flitsfaillissement niet alle werknemers tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden overgenomen in de nieuwe BV. Dit was ten onrechte, stelde de rechter.

Het transportbedrijf nam bij de doorstart alle werknemers van de failliete BV in dienst, met uitzondering van de oudere werknemers met lange dienstverbanden en met ‘een vlekje’. FNV en deze werknemers tekenden verzet aan tegen het faillissement en tegen de opzegging van de arbeidsovereenkomsten van deze werknemers. Ondanks dat de FNV deze eerste procedure niet won, gaf de rechter aan dat de werknemers met dezelfde arbeidsvoorwaarden hadden moeten worden overgenomen, in een hierop volgende zaak tegen de nieuwe, doorgestarte BV.

Zoals bekend is de Wet overgang van onderneming niet van toepassing bij een faillissement. Maar dat kan anders zijn in een zogenoemd ‘prepack’, een vooropgezet faillissement met als doel de onderneming vrij van schulden en rechten van werknemers te laten doorstarten.

Er kan nog in beroep worden gegaan tegen het vonnis.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
14 reacties