Limburgse Molendag

Algemeen Leudal Nederweert Regio Reageer 5 min. leestijd

Op zondag 7 oktober van 11.00 tot 16.00 uur is het weer Limburgse Molendag. Dé kans om de molens en molenaars in Limburg in actie te zien.

Maar liefst 50 molens zijn die dag gratis te bezoeken. Jong en oud kan ontdekken hoe een molen werkt en genieten van speciale activiteiten op en rond de molens. Bijna overal geven molenaars en molengidsen uitleg. Daarnaast zijn er op diverse plekken demonstraties, exposities, muzikale optredens en molenrijke wandel- en fietsroutes. Ook wordt er volop graan gemalen en soms zelfs ter plekke verwerkt tot allerlei lekkernijen. Alle geopende molens en activiteiten staan op www.limburgsemolens.nl.

Wind- én watermolens

Dankzij het herfstige oktoberweer is er tijdens de Limburgse Molendag meestal genoeg wind om de windmolens flink te laten draaien. Maar ook watermolens, zoals na lange tijd de Wittemermolen weer, zijn deze dag geopend voor publiek. Alle molens zijn natuurlijk een bezoekje waard, maar enkele tips dit jaar zijn zeker de Schouwsmolen in Ittervoort, waar knapkoek van eigen meel wordt gebakken en waar het Lucia-Kwartet een concert geeft met muziek uit verschillende streken, en de Sint Annamolen in Keent-Weert, waar maar liefst 360 molens op luciferdoosjes te bewonderen zijn.

Organisatie

De Limburgse Molendag is een initiatief van de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg.

Greep uit de activiteiten in de regio

Baexem | Auroramolen | Rijksweg 26a
Bij voldoende wind wordt er graan gemalen. Er is een prachtige molenfietstochtbrochure beschikbaar langs alle molens in Leudal. In het molenhuisje is een foto-expositie over de opbouw van verschillende molens.

Grathem | Grathemermolen | Brugstraat 13
Stichting het Limburgs Landschap gaat de komende periode de watermolen restaureren. De tijdelijke afdamming in de beek is verwijderd, de turbine kan weer draaien.

Heythuysen | Sint Antoniusmolen | St. Antoniusstraat 32
De molen is geopend en draait en maalt bij voldoende wind. U kunt de foto-expositie van de molen door de jaren heen bekijken. Speciale attractie voor de kinderen: zelf malen met de handmolen.

Ittervoort | Schouwsmolen | Margarethastraat 73
Ooit is de watermolen op de kaart gezet als ‘Moulin de Thorn’, daarom is er koffie met (Thorner) knapkoek van eigen meel. Van 15.15 tot 16 uur zal het Luciakwartet (bestaande uit Neeritterse/Thornse muzikanten) op de molen een concert geven met muziek uit verschillende streken.

Ospel | Molen de Korenbloem | Korenbloemstraat 3
Het molenteam geeft rondleidingen en bij voldoende wind wordt er gemalen. De molenwinkel is geopend en er zijn diverse ambachtelijke meelsoorten te koop. Ook is er een expositie van de schilderes Ingrid de Rooij-Swillens uit Melick.

Roggel | Wind en Motormaalderij St. Petrusmolen | Nijken 24
Behalve met de wind wordt er ook gemalen met de prachtige antieke eencilinder dieselmotor uit 1930. Ook de diverse hulpmachines zoals de graanreiniger, de zakkenklopmachine, de elevator en de mengketel zullen in werking zijn. Er zijn diverse ambachtelijke meelsoorten te koop.

Stramproy | Broekmolen | Grensweg 8
De molenaars malen en leiden de bezoekers rond.

Stramproy | Sint Jansmolen | Molenweg 16
Er wordt gedraaid en er zijn rondleidingen.

Stramproy | De Nijverheid | Veldstraat 54
De molenaars malen en leiden de bezoekers rond. Nijsmolenbuurt organiseert rondom de molen een pompoenfestijn waar allerlei gerechten met en rond pompoen worden aangeboden. Opbrengst is voor het Kankeronderzoekfonds Limburg.

Swartbroek | Molen de Hoop | Coolenstraat 24a
De molenaar draait en maalt. Er zijn koffie, thee, fris en inmiddels fameuze verse wafels voor de liefhebbers. Op de eerste zolder in de galerie is een expositie.

Tungelroy | Sint Annamolen | Tungeler Dorpstraat 75
Het molenteam leidt u graag rond. Er wordt gedraaid en gemalen.

Weert | Sint Annamolen | Keenterstraat 1
De molenaars malen en leiden de bezoekers rond. Ook zijn er 360 molens te bewonderen op luciferdoosjes.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie