Adriana Esmeijer, oud-leerling van de Philips van Horne en directeur van het Prins Bernard Cultuurfonds geeft op vrijdag 2 november, een lezing in Theater de Huiskamer. Het is inmiddels de derde lezing in een serie van zes presentaties van oud – Philips van Horne leerlingen.

In het kader van het 50-jarig jubileum van de school heeft de jubileumcommissie een zevental oud-leerlingen benaderd om een presentatie te geven over ‘hun loopbaan, over gemaakte keuzes, over beslissende momenten in hun leven, over geluk en toeval, over inspirerende mensen in hun omgeving en uiteraard over hun huidige beroep…’.

Adriana Esmeijer zal in haar lezing, aan de hand van een PowerPoint, uitgebreid ingaan op haar Philips van Horne periode, haar latere opleidingen en werk en in het bijzonder haar huidige functie als directeur van het Prins Bernard Cultuurfonds, inclusief de betrokkenheid van het koninklijk huis.

Na afloop is er, om 21.30 uur in het Theatercafé, een gezellige nazit met livemuziek van Jazz Minded met de oud-leerlingen Lennard Gilissen (sax & percussie) en Leon Hoeben op drums.
Voor degenen die rustig willen napraten met Adriana Esmeijer (of met elkaar) kunnen terecht in de tuinkamer naast het Theatercafé. Aanvang is om 20.00 uur.

Kaartjes à 5 euro zijn te reserveren via www.theaterdehuiskamer.nl of, indien plaats, te koop aan de dagkassa.

Over Adriana Esmeijer

Adriana Esmeijer (Rotterdam, 1966) groeide op in Maarheeze. Na de basisschool (de Mariaschool) ging zij in 1978 naar de Philips van Horne Scholengemeenschap in Weert, waar zij in 1984 haar VWO-diploma behaalde. Vervolgens studeerde zij van 1984-1987 Journalistiek & Voorlichting aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Zij vervolgde haar opleiding met een studie Taal- en Literatuurwetenschappen aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Tilburg. Daar studeerde zij in 1992 cum laude af. In 1999 promoveerde zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift Sluiswachters in de wetenschapscommunicatie. Selectieprocessen bij het populariseren van (alfa)onderzoek.

Ze begon haar loopbaan als freelance tekstschrijver, bureau- en eindredacteur voor diverse media, profit-en non-profitorganisaties. In 1992 werd zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam benoemd tot wetenschapsvoorlichter. Vanaf 1997 was zij werkzaam als hoofd Interne en Externe Betrekkingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Sinds 2001 is zij directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur, natuur en wetenschap in Nederland met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Sinds de oprichting in 1940 kan het fonds met inkomsten uit actieve fondsenwerving en loterijen jaarlijks talrijke projecten en personen ondersteunen (ca. 3800 toekenningen in 2017 met een totaalbudget van ruim € 36,5 miljoen). Om initiatiefnemers optimaal te bedienen kent het Cultuurfonds naast het hoofdkantoor aan de Herengracht in Amsterdam 12 provinciale afdelingen en een zusterorganisatie in het Caribisch gebied. Door bij te dragen aan internationale activiteiten bevordert het fonds ook de diversiteit van de Europese cultuur. Bovendien treedt het Cultuurfonds op als intermediair voor het mecenaat: zo hebben particulieren, stichtingen en bedrijven die de genoemde (en aanpalende) werkterreinen een warm hart toedragen de besteding van ruim 400 Cultuurfondsen op Naam aan het fonds toevertrouwd.

Adriana Esmeijer is tevens actief als lid van het bestuur van onder andere het Goede Doelen Platform, de Stichting Aanwending Loterijgelden Nederland, het Blockbusterfonds en The Hague Club (netwerk van grote Europese vermogensfondsen). Ook is zij lid van de Raad van Toezicht van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Voorts is zij o.a. lid van het Comité van Aanbeveling Nederlandse Taalunie & Internationale Vereniging voor Neerlandistiek en van het Comité van Aanbeveling van de Governance Code Cultuur.

In 2009 en 2011 is zij door het Maandblad OPZIJ uitgeroepen tot ‘Meest invloedrijke Vrouw in de Goede Doelen-sector’ in de Opzij ‘TOP 100. In 2015 werd zij door Z.M. Koning Willem-Alexander benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Bovendien werd ze in de periode 2014-2017 uitgeroepen tot de top 10 van invloedrijkste personen in de filantropie.

http://linkedin.com/in/adrianaesmeijer.