Sinterklaas en z’n Pieten logeren tijdens hun verblijf in Nederland op een nieuwe locatie. Het Huis van Nicolaas in Weert wordt dit jaar in het Franciscus Huis aan de Biest in Weert georganiseerd. De verhuizing gaat gepaard met de presentatie van een nieuwe huisstijl van het evenement en de organisatie van diverse nieuwe Sinterklaas-activiteiten in de binnenstad.

In november is het weer tijd voor het feestelijkste evenement van Weert. Het Huis van Nicolaas, hét logeeradres van Sint en Pieten tijdens hun verblijf in Nederland, opent de deuren. Dit jaar voor het eerst op een nieuwe locatie vol prachtige historie: het Franciscus Huis Weert.

Kinderen, groot en klein, nemen een kijkje in diverse kamers en zien zo met welke knuffel Sinterklaas slaapt, hoe de Keukenpiet de pepernootjes bakt en waar de Pietjes leren lezen, rekenen en natuurlijk klimmen over de daken.

Nieuwe huisstijl

Met de verhuizing als aanleiding wordt het Huis van Nicolaas ook in een nieuw fris jasje gestoken. Zo is er een nieuw logo ontwikkeld, waar net als bij het voorgaande logo een verwijzing naar de ramen van de evenementenlocatie wordt gemaakt, en komt tijdens het evenement een nieuw ‘dorpsplein’ centraal te staan. Deze ruimte is de centrale verzamelplaats voor alle gasten, met diverse spelelementen en een terras.

Vrijwilligers

De organisatie van het jaarlijkse evenement is in handen van Stichting Huis van Nicolaas en draait volledig op vrijwilligers. Elk jaar is het weer een flinke klus om zo’n grote groep enthousiastelingen bij elkaar te krijgen.

Ook dit jaar zoekt de organisatie weer naar veel vrijwilligers die Sint een helpende hand willen bieden. Geïnteresseerden vanaf 16 jaar kunnen zich vanaf nu aanmelden via de website.

Openingstijden

Het Huis van Nicolaas is in 2018 geopend van 19 november t/m 4 december, voor publiek van 13.00 tot 17.00 uur. De doordeweekse ochtenden zijn gereserveerd voor basisscholen en instanties voor mindervaliden die zich daarvoor hebben aangemeld. De reguliere entreeprijs is €1,50 per persoon, voor scholen wordt een gereduceerd tarief van €1,00 gehanteerd.

Ook in de binnenstad blijft Sint Nicolaas zijn opwachting maken. Op zondag 18 november zal de intocht als vanouds door de straten trekken en in de weekenden worden speciale activiteiten voor de hele familie georganiseerd.

Meer informatie over het Huis van Nicolaas, de mogelijkheid tot reserveren van een basisschoolbezoek en het aanmelden als vrijwilliger is te vinden op www.huisvannicolaas.nl.

9 REACTIES

 1. Waarom weg uit het centrum?? Was toch een toplocatie?? Nu gaan ze naar een ……
  Wat goed is moet je niet verkwanselen, dat is al genoeg gebeurd in Weert. De gevolgen kan iedereen zien.

 2. Dus toch stom gepland. Nu kost t dus “drie Sinterklazen” anders maar twee. Verder zijn er genoeg lege plekken in t centrum die ook gekozen hadden kunnen worden. Ik moet mijn conclusie dan ook uitbreiden: Stom gepland én stom plan.

 3. Het museum dus niet renoveren?

  De stichting die het Huis van Nicolaas organiseert heeft ervoor gekozen om voor langere tijd, vijf jaar, een andere plek te zoeken. Dit omdat ze niet afhankelijk willen zijn van het tijdsschema van de museumverbouwing.

  De organisatie wil ook haar concept aanpassen. Dat bleek niet te kunnen in panden in de binnenstad, zowel niet in panden van de gemeente als in panden van particulieren. Men heeft daarom besloten naar het Fransiscushuis te gaan.

  Het is mij niet geheel duidelijk waarom het niet is gelukt in de binnenstad. Volgens de organisatie heeft men ondernemers of andere particulieren in de binnenstad niet kunnen bewegen een (leegstaand) pand dat groot genoeg ter beschikking te stellen. Maar nadat het nieuws naar buiten kwam dat het evenement voor in ieder geval de komende vijf jaar naar het Fransiscushuis gaat kwamen er boze reacties van ondernemers die het evenement in de binnenstad wilden houden. En naar waar ik begrijp ook panden konden regelen.

  Ik heb het vermoeden dat men niet allemaal op één lijn zit. En voor diegenen die wel weten hoe het in elkaar zit, corrigeer me maar.

  Je mag het uiteraard nog steeds een stom plan vinden, ik geef enkel wat achtergrondinformatie omdat je een paar aannames doet, zoals dat er genoeg panden beschikbaar zijn. Daar denkt de organisatie blijkbaar anders over en onder de binnenstadondernemers lijken de meningen verdeeld.

 4. Dank je wel Jeroen, duidelijk verhaal. Ik denk dat de meeste mensen, en ik ook, de hoed en de rand hiervan niet wisten. Ik reageerde zo omdat ik weer een evenement uit de kwijnende binnenstad zie vertrekken en dat doet bij mij pijn. Kennelijk lopen de belangen van de stichting, die t huis van de Sint organiseert, en de belangen van Weert niet evenwijdig. Jammer want het zal er wel op uitdraaien dat zowel die stichting als “ons Weert” de verliezers zijn.

 5. Niemand had dit evenement graag uit de binnenstad zien vertrekken. Maar laten we alsjeblieft het een kans geven op de nieuwe locatie. Het van tevoren afkraken zonder het te proberen doet onrecht aan al die vrijwilligers. Met alle respect maar kinderen zien het verschil niet tussen het oude Stadhuis en de Paterskerk. De locatie van het gebouw is totaal geen onderdeel van de beleving.

  En geef me maar een veeg van de roe, een ìets ander concept is misschien ook wel nodig. Toen het Huis van Nicolaas begon was het uniek voor Weert. En dat is sindsdien handig afgekeken door veel steden in de omgeving. Door de na-apers ben je op een gegeven moment niet meer uniek en eerlijk gezegd is dat ook zichtbaar in de bezoekersaantallen van het Huis van Nicolaas.

  Je kunt het ook in die zin zien. Dat een nieuwe impuls en een nieuwe locatie het leven erin houdt. Als je na-geaapt wordt moet je niet boos worden maar zelf nieuwe dingen verzinnen. Ik wens de organisatie alle succes op de nieuwe locatie toe om het evenement op hun manier vorm te geven. Heeft iemand er wel eens aan gedacht dat er een heel gaaf vernieuwd evenement kan ontstaan op een plaats met mooie bouwwerken en tuinen eromheen?

  Of de vóór of tegenstanders uiteindelijk gelijk krijgen? Dat zien we dan wel weer… Vooralsnog, lieve vrijwilligers van het Huis van Nicolaas, succes!

Comments are closed.