(Foto’s) Vandaag heeft duurzaamheidswethouder Geert Gabriëls samen met wethouder Wendy van Eijk (vastgoed) op het dak van het Stadhuis het eerste zonnepaneel gelegd als start voor de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Deze zonnepaneleninstallatie voorziet het Stadhuis van Weert van groene energie.

De installatie bestaat uit 223 zonnepanelen. Hiermee wordt naar verwachting jaarlijks 57.150 kWh aan groene elektriciteit opgewekt. Dat is ongeveer 22% van het elektriciteitsgebruik van het Stadhuis.

Wethouder Geert Gabriëls: ‘Er moet nog veel gebeuren om de klimaat- en energiedoelstellingen te halen. Dit is een inhaalslag voor het terugdringen van het energieverbruik van het gemeentelijk vastgoed”.

Onderdeel van een groter project

De gemeente Weert wil in 2040 energieneutraal zijn en zelf het goede voorbeeld geven als het gaat om het treffen van energiemaatregelen. In opdracht van het college van burgemeester en wethouders heeft Greenspread in 2017 onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om de gemeentelijke gebouwen en complexen te verduurzamen. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de gemeenteraad een krediet van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor maatregelen bij 14 gemeentelijke gebouwen en complexen. Hierbij gaat het niet alleen om zonnepanelen, maar ook om LED-verlichting, zonnecollectoren, HR-glas, isolatie en kierdichting. Door optimaal gebruik te maken van verschillende subsidiemogelijkheden zijn de maatregelen financieel goed haalbaar en leveren ze zelfs een voordeel op voor de gemeentelijke begroting. De gemiddelde terugverdientijd van de meeste maatregelen is ongeveer tien jaar.

Zonnepanelen op meer gebouwen

Het komende jaar worden er op meer gemeentelijke gebouwen zonnepanelen gelegd. Na een aanbestedingsprocedure heeft het college op 19 juni jl. hiervoor opdracht verstrekt aan het bedrijf VoltaSolar VOF. De zonnepanelen komen onder andere op de gemeentewerf, een aantal sportaccommodaties en muziekcentrum de Bosuil. Met de huurders van de panden worden hierover afspraken gemaakt.

Wethouder Wendy van Eijk: ‘Het plaatsen van zonnepanelen op deze gemeentelijke panden is duurzaam. Kijkend naar de toekomst dragen lagere energielasten ook bij aan een betere exploitatie.’

14 REACTIES

 1. 70 graden zuid zuid oost leggen op een gebouw wat met de lengte as ruim 7 graden zuid zuid west staat. De panelen hadden dus bijna perfect gelegd kunnen worden, niet dus. 57 megawatt dat gaat het niet worden. Kompas stuk ? niet naar het Lidll gebouw gekeken daar liggen ze 2 graden zuid zuid oost in de lengte as van het gebouw??

 2. Je kunt helaas in het donker niet vergaderen, en dan is ook de trap levensgevaarlijk. Het stadhuis is bijna elke avond een praathuis!

 3. Ga eerst zelf eens regelmatig kijken en overtuig je ervan dat hoewel er in geen enkele ruimte vergaderd wordt het gehele!! gebouw vol verlicht wordt.

 4. Begrijpen wat zou ik moeten begrijpen? Ik stel feiten vast meer niet.
  U trekt dat in twijfel en ik bedien u van repliek meer niet. Panelen met een hellingshoek van 12 graden op het oosten gericht halen nooit hun rendement NOOIT.

 5. Beste Polleke, begrijp ik uit uw antwoordt dat u nog nooit gehoord heeft van google maps of earth view. Je hoeft niet meer live op een dak te komen om oost west graden in te meten hoor. Maar dat ik expert ben, dat klopt, bevoegd ook nog. Heb hier helaas niet meer ruimte anders zou ik nog meer leggen dan nu.

 6. Wel een duur praathuis met een stroomverbruik van 259772 kwh per jaar. Het stroomverbruik van 74 huishoudens. Met een groene grondwarmtepomp installatie 156383kg co² uitstoot per jaar, goed bezig. Niet erg groen 156ton co² uitstoot. Dit is berekent met 0,602 kg co² per kwh een gemiddelde voor de productie van NL stroom. De co² uitstoot voor de productie van 1kwh met gas is 0,360 kg. Daadwerkelijk ligt dit nog hoger omdat ruim 80% van onze stroom opgewekt wordt met kolen 1kwh opgewekt met kolen geeft 0,8kg co².

 7. Waarom zou ik met de dochter van RWE de bruinkoolstoker gaan praten.
  Als zij ze op het oosten willen leggen dan is dat hun keuze en ik stel dat vast. Heb niet het gevoel dat een gesprek tot herinzicht zal leiden. U echter valt telkens aan zonder onderbouwing of kennis dat is wel duidelijk beledigd ook nog, was je maar slim. Heb je inmiddels google maps al uitgeprobeerd dan gaat er een nieuwe wereld voor je open.

 8. Hier praten, ik type hier, als dat in het luchtledige of vacuüm zou zijn dan heeft u dat al 1039 keer gedaan.
  Anoniem typen en slim over willen komen, Polleke man of vrouw ik kom niet meer bij in mijn pauze. Enne het is erg simpel om na een reactie op een bericht van u, de inhoud te wijzigen van uw reactie waarop gereageerd werd, dat is eigenlijk zielig.
  Maar 1 troost ik zal nooit de behoefte hebben of krijgen om bij u aan de deur te komen. En dat u nu toegeeft geen kennis van zonnepanelen te hebben siert u, maar dat was in alle reactie`s al duidelijk hoor in allemaal en toch aanvallen.

Comments are closed.