Veel aandacht voor film ‘Grensgeval’

Foto: Franse vluchtelingen - uit de film Grensgeval

‘Grensgeval’ is een film, gesproken in het Limburgs dialect, die een indrukwekkend beeld geeft van de eerste wereldoorlog in onze grensregio. De film trekt grote belangstelling.

Er verschenen uitgebreide reportages over de film en de maker ervan in onder meer de ‘De Limburger’ en in de Belgische krant ‘Het Belang van Limburg” Het Belang van Limburg noemde ‘Grensgeval’: ….’zeker door het dialect een eerlijke film die direct op je huid gaat zitten’.

De première in Hamont-Achel gisteren trok gisteren een volle zaal met meer dan 400 bezoekers op de eerste dag en filmmaker Peter Crins kreeg een ovationeel applaus. Vanavond is de première in Weert, in een uitverkochte zaal van Cinema Gotcha.

Vanwege de grote belangstelling is er een aantal extra voorstellingen gepland zowel in Hamont als in Weert.

Weert, Gotcha Cinema

WO 21-11 om 20:00 uur
DO 22-11 om 19.00 uur
ZA 24-11 om16:00 uur
ZO 25-11 om 16.00 uur
ZO 25-11 om 19.00 uur
MA 26-11 om 20:00 uur
WO 28-11 om 15.00 uur
DI 04-12 om 10.00 uur

Locatie: Gotcha Cinema, Beekstraat 49-53, Weert
Duur: 116 minuten
Entree: € 10, – p.p.

Toegangskaarten zijn te bestellen op: https://www.gotcha-weert.nl/product/grensgeval-peter-crins/ of aan de kassa van cinema Gotcha, Beekstraat 49-53 te Weert of telefonisch 0495-532002.

De (in dialect gesproken) film is in het Nederlands ondertiteld en laat de kijker zien hoe de strijd tussen de grootmachten het leven in onze grensstreek totaal ontregelde. Tim Crins maakte speciaal voor deze film mooie bijpassende filmmuziek.

Peter Crins (1951) uit Leveroy (Nederlands Limburg) werkte maar liefst vier jaar aan zijn nieuwe film ‘GRENSGEVAL’, een film over de gevolgen van de eerste Wereldoorlog in onze grensregio. Een oorlog die op 11 november 1918 eindigde, precies honderd jaar geleden. In de jaren ’90 filmde Peter Crins in de grensregio Midden Limburg de alleroudste bewoners die spannende, interessante en soms ook kostelijke verhalen wisten te vertellen over deze ‘Groote Oorlog’.

Aan de Belgische kant van de grens verhalen over bijvoorbeeld de jongemannen die op leven en dood moesten vechten in de afschuwelijke loopgraven aan de IJzer en verhalen over de grote ontploffing bij het treinstation van Hamont. Aan de Nederlandse kant over de mobilisatie en over de duizenden Franse vluchtelingen die via België bij Stramproy de grens over kwamen en in Weert werden opgevangen. Aan beide kanten van de grens maakte de Spaanse Griep vlak na de oorlog ook nog eens grote aantallen slachtoffers.

Bekijk al vast hier de trailer:
https://youtu.be/ZbEXA7WWJQo