Overval Bruna onderdeel oefening

(Foto’s) Vandaag vindt in Weert een grootschalige heterdaadoefening plaats. Er worden drie ‘delicten’ op touw gezet waarbij zo realistisch mogelijk geoefend wordt. Daarbij wordt ook Burgernet ingezet. Inwoners van Weert wordt gevraagd mee te doen.

De drie delicten verschillen sterk van aard, maar ze draaien allemaal om hetzelfde doel. Het doel is het effectief en efficiënt optreden van de politie (incl. de meldkamer), gemeente, Burgernet en inwoners tijdens verdachte situaties.

Het eerste delict was een zogenaamde overval bij de Bruna op de Markt. Vlak nadat de ‘overval’ had plaatsgevonden moesten de vier daders zich proberen schuil te houden voor de politie. Agenten gingen op zoek naar de daders. Ook werden sommige onschuldige passanten staande gehouden om te controleren of zij wel of niet tot de ‘daders’ behoorden.

Uiteindelijk wisten agenten alle vier de daders te vinden. Zowel in het centrum als in de omliggende wijken werden verdachten aangetroffen. Deze oefening leverde voor de politie nodige leermomenten op wat betreft communicatie en het gebruik van een smartphone wat de zoekactie kan vergemakkelijken.

Voor vanavond staat nog twee oefeningen gepland. Je kan daaraan meedoen.

Meedoen!

Alle inwoners van gemeente Weert wordt gevraagd om vandaag tot 22.00 uur extra alert te zijn op verdachte situaties. Mocht je een verdachte situatie waarnemen, ook al is het misschien oefening, dan kun je de politie bellen via het telefoonnummer 112. Je kan ook melding maken in de Buurtpreventie WhatsApp-Groepen die er zijn voor het melden van verdachte situaties.

Rol van inwoners

Inwoners zijn ontzettend belangrijk voor het oplossen van delicten en het opsporen van verdachten. De politie werkt met man en macht om inbraken te voorkomen en de straten veilig te houden, maar zij kunnen niet overal aanwezig zijn. Daarom wordt bij de oefening op 21 november extra nadruk gelegd op de rol van inwoners in de strijd tegen criminaliteit. Zij functioneren als de oren en ogen in de wijk.

Aanmelden Burgernet

Iedereen van 16 jaar en ouder kan zich aanmelden voor Burgernet via www.burgernet.nl. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord.

[nggallery id=’7273′]