Weert wil mensen in armoede bereiken

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Het is moeilijk om mensen in armoede te bereiken. De gemeente geeft daarom opdracht voor een onderzoek om armoede in Weert beter in kaart te brengen. Ook start een gemeentelijke campagne om meer mensen die in armoede leven te bereiken en te helpen.

Armoede en schulden hebben een negatief effect op de gezondheid en het geluk van inwoners. Het Aanvalsplan armoede moet voor een verandering zorgen. Wethouder Martijn van den Heuvel: “We zijn bezig met het uitvoeren van een aantal bijzondere projecten. We zoeken naar oplossingen die langdurig effect hebben zodat mensen in armoede meer zelfvertrouwen krijgen en niet of minder afhankelijk worden van hulp. De campagne en het onderzoek helpen daarbij”.

Acties

De komende maanden lopen een aantal acties uit het Aanvalsplan armoede. Bij Speaking Minds onderzoeken leerlingen van Gilde opleidingen het ontstaan en de gevolgen van armoede bij jongeren en geven daarover adviezen. Voor volwassenen komen er kledingvouchers bij de Sponsorwinkel in Weert. De voorzieningenwijzer gaat 100 gezinnen in onder andere de wijk Groenewoud helpen om vaste lasten omlaag te brengen.

De uitvoering van de projecten, in combinatie met een campagne en het meten van resultaten, is als aanpak best uniek. De gemeente wil hiermee een stimulans geven aan de preventieve aanpak van armoede.

Schaamte belemmert hulpvraag

Op armoede rust vaak een taboe. Daardoor zijn lang niet alle mensen die in armoede leven bekend bij instanties. Met de campagne wil de gemeente ook juist die mensen bereiken. Ook moet de campagne het oordeel (van anderen) rondom armoede doorbreken en het gesprek daarover op gang brengen. Mensen in armoede schamen zich vaak en durven dan niet om hulp te vragen. Dit terwijl ze vaak wel weten dat er hulp is.

Weert als proeftuin

De gemeente wil weten wat het effect is van het plan om armoede tegen te gaan. Een bijzonder wetenschappelijk onderzoek gaat in Weert drie jaar lang de resultaten meten van een aantal maatregelen. Wat werkt en hoe kan het nog beter? De resultaten worden omgezet in praktische zaken die helpen om armoede nog beter te bestrijden. Daarnaast krijgt de gemeente een advies over nieuwe kansrijke maatregelen. Het onderzoek moet ook duidelijk maken hoeveel mensen er eigenlijk in Weert in armoede leven en tot welke groepen zij behoren. Dit levert meer inzicht op in verborgen armoede.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie