Weert krijgt rond de komende jaarwisseling misschien vrijwillige vuurwerkvrije zones. Dat kan als inwoners het initiatief nemen. De gemeenteraad heeft besloten dat er een proef wordt gehouden. Inwoners kunnen met elkaar afspreken geen vuurwerk af te steken in hun straat, rondom een plein of in een buurt.

Aanmelden kan door een formulier op de website van de gemeente in te vullen. Van de gemeente krijg je dan borden om vuurwerkvrije gebieden te markeren.

Omdat het hier om een vrijwillige zone gaat kunnen gemeente en politie niet handhavend optreden als daar toch vuurwerk wordt afgestoken. Inwoners zullen elkaar daar op moeten aanspreken. We gaan uit van de kracht van de burger zelf. Draagvlak onder buren is dus van groot belang voor het slagen van een initiatief.

De borden dient de initiatiefnemer zelf in de straat of buurt op te hangen en na afloop ook weer te weg te halen. Na de jaarwisseling wordt de proef geëvalueerd.

Stappenplan

Wil je als inwoner ook een vuurwerkvrije buurt? Volg dan de volgende stappen:

1. Maak met jouw buren afspraken over het niet afsteken van vuurwerk in en rondom een straat, plein of buurt;

2. Zorg ervoor dat alle buren in het gebied waarvoor de afspraken gelden het eens zijn met de gemaakte afspraken.

3. Zorg er voor dat alle buren meedoen. Wil niet iedereen meedoen, dan kan het in jouw (deel) van de straat niet plaatsvinden.

4. Meld uw initiatief bij de gemeente door het invullen van het formulier op www.weert.nl/vuurwerk. Dat kan tot en met 19 december;

5. Daarbij kun je maximaal 5 borden aanvragen om het gebied aan te duiden.

6. Van 20 t/m 28 december kunnen de borden bij de informatiebalie in het stadhuis worden opgehaald tijdens de openingstijden. Zie www.weert.nl/contact;

7. Hang de borden uiterlijk 31 december langs de grenzen van het vuurwerkvrije gebied;

8. Zorg ervoor dat de borden uiterlijk 3 januari weer verwijderd zijn en zorg er met elkaar voor dat de buurt schoon is.

8 REACTIES

 1. Nederland wordt steeds meer een land waar steeds meer uit de kast wordt getrokken om de minderheden te voorzien. Het voelt niet echt democratisch.

 2. Heel democratisch???? Als 50 mensen zeggen geen vuurwerk en 1 zegt wel vuurwerk dan mag het gewoon. Wat is daar democratisch (dwz de beslissing wordt door de meerderheid bepaald) aan?

 3. Toch wel Juul,
  Dit is eens een keer géén opgelegde regel maar iets wat mensen zelf kunnen en mogen regelen (heel democratisch dus).
  Ik vind het sympathiek dat de gemeente dit ondersteunt.

 4. Demos = volk, Cratie = heersen.
  Democratie is dat het volk heerst (beslist) en dus niet de overheid. Dat is het democratische eraan.

  Als 50 mensen geen vuurwerk wensen en 1 wel dan voorspel ik dat die ene grote sociale druk gaat voelen in die straat 😉

 5. Eigen initiatief, elkaar erop aanspreken, draagvlak, democratisch, allemaal ingrediënten voor een mogelijke knallende burenruzie die weleens langer als 31 december kan duren. Opletten voor korte lontjes dus!

 6. terecht, want de stem van de meerderheid wordt dan gevolgd. Anders dan bij wat nu de gemeente stelt. Die geven aan dat als die ene (dus de minderheid) iets anders wilt dan die 50 (de meerderheid) dan naar de wil van die ene moet worden gevolgd. In politieke termen blijvend riekt dat dan naar dictatuur

 7. Hoe kan je volgens de gemeente afspraken maken met buren over afsteken van vuurwerk als deze “aso” buren echt schijt aan alle regels hebben

Comments are closed.