De Oudejaarsloten zijn niet aan te slepen bij Primera Wouters van winkelier Frank Wouters in Weert. Met nog iets meer dan een week te gaan voor Oudejaarsdag is het topdrukte in de winkel, waar honderden klanten al een lot hebben gekocht. Zij hopen allemaal kans te maken op de hoofdprijs van 30 miljoen euro of één van de andere tientallen geldprijzen. De Oudejaarsloten gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank.

De Oudejaarstrekking is de grootste trekking van de Staatsloterij. Het is inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van de Oud- en Nieuwviering van veel Nederlanders. Er wordt zelfs meer geld aan Oudejaarsloten uitgegeven dan aan oliebollen en vuurwerk bij elkaar*. Dit jaar is de hoofdprijs 30 miljoen euro. Tijdens de Oudejaarstrekking vallen elk jaar niet alleen tientallen andere geldprijzen – van 10 euro tot 100.000 euro – maar geeft de Staatsloterij ook 250 Mini’s weg. Voor veel Nederlanders is dat reden om hun geluk te beproeven en één of meerdere Oudejaarsloten te kopen.

Oudejaarsloten vinden gretig aftrek

Zo ook in de winkel van Frank Wouters in Weert. “Sinds de start van de verkoop van de Oudejaarsloten is het ontzettend druk in de winkel. Net als in voorgaande jaren besluiten inwoners van Weert het erop te wagen en een Oudejaarslot te kopen”, vertelt Wouters. “De hoogste prijs die in onze winkel op een lotnummer is gevallen, was 600.000 euro. Vlak daarna viel er ook nog 200.000 euro op een lot dat wij hadden verkocht. De eerste keer was al een heel bijzonder moment en toen er snel daarna nog een grote prijs viel, maakte dat het geheel nog mooier. Het is dan extra bijzonder als de winnende loten uitgerekend in jouw winkel zijn verkocht.”

Verkoop Oudejaarsloten in de afgelopen jaren

Voor de Oudejaarstrekking van 2016 werden er 6,3 miljoen loten verkocht. Toen viel Oudejaarsdag op een zaterdag en werden op 31 december nog ruim 600.000 Oudejaarsloten verkocht. Dat betekent dat er per minuut op deze dag ruim 1.200 lotnummers over de toonbank gingen. In 2017 zijn er in totaal bijna 6 miljoen loten verkocht: 2,85 miljoen hele loten en 3,1 miljoen halve loten. In totaal zijn deze loten goed voor 4,4 miljoen lotnummers en viel op 3,3 miljoen loten een prijs. De verkoop bij Primera Wouters is heel constant over de jaren en Wouters heeft er goede herinneringen aan: “De Oudejaarsloten gaan hier echt als warme broodjes over de toonbank. Sommige klanten kochten de afgelopen jaren zelfs een of meerdere boulevards per keer. Het mooiste vind ik dat mensen die geldprijzen winnen, altijd iets voor anderen willen doen. Ik heb verhalen gehoord over het bouwen van kinderziekenhuizen in Afrika of het helpen van de buren. Prachtig.”