Muurschilderingen bij scholen

Een voetballende Philips van Horne met als tegenstander koning Filips van Spanje. Dat is de moderne vertaling van de van Horne geschiedenis door leerlingen van de Philips van Horne school. Geïnspireerd door ideeën van de leerlingen heeft de Weerter kunstenaar Gart Smits muurschilderingen gemaakt op Het Kwadrant en de Philips van Horne.

Op het Kwadrant zijn moderne portretten te bewonderen van Philips van Horne en zijn vrouw Walburgis. De ontwerpen zijn gemaakt door leerling Melissa die de ontwerpen samen met Gart mocht uitvoeren! Melissa is natuurlijk apetrots op de werken die te zien zijn in het Open Leercentrum van het Kwadrant. In januari volgt nog een muurschildering op het College in Weert, ontworpen door leerlingen van het Koers onderwijs.

Philips in 2018

Na een gastles gingen de leerlingen aan de slag met het maken van tekeningen. Tijdens het ontwerpproces hebben de leerlingen zich ingeleefd in hoe het zou zijn als Philips van Horne in deze tijd geleefd zou hebben. Er kwamen veel ontwerpen met mobiele telefoons, stoere merkkleding en computerspellen.

Project stichting de Verbeelding

De muurschilderingen maken deel uit van een project van stichting de Verbeelding. Deze stichting, een initiatief van Hans Corstjens, wil de geschiedenis van van Horne verbeelden in muurschilderingen in het centrum van Weert en op 4 middelbare scholen in de regio. Het project wordt samen met de kunstenaars Marting Plag en Gart Smits van stichting Getting Up uitgevoerd. In het centrum zijn al twee muurschilderingen gerealiseerd. De derde schildering zal in januari in een zijstraat van de Maasstraat worden gerealiseerd.

Samenwerking

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Weert, Stichting Provisus, het Prins Bernhard Cultuurfonds en sponsoren. Meer informatie over het project is te vinden op www.muurkunstweert.nl.