Ook in Weert staat een protest van de ‘gele hesjes’ gepland en wel op zaterdagmiddag 12 januari 2019. Hiervoor is door de initiatiefnemers een vergunning aangevraagd bij de gemeente Weert.

De bedoeling is om een ludiek en vreedzaam protest te organiseren in de binnenstad van Weert, dus geen buitengewone toestanden zoals in Frankrijk. De organisatie wil in de Muntpassage van start gaan. Daar zullen flyers worden uitgedeeld en posters / spandoeken worden opgehangen om de boodschap te verduidelijken. Er zal vervolgens telkens een groepje betogers door de binnenstad trekken om aandacht te vragen voor het protest. Omdat het een vreedzaam protest betreft is ook het idee ontstaan om gele rozen uit te delen aan de bezoekers van de binnenstad.

De aandachtspunten van de gele hesjes in Weert zijn o.a. de zorgkosten, pensioenleeftijd, BTW verhoging, verhoging tarieven gas water en licht en armoedebestrijding. Ook wil men het globalisme een halt toe roepen en de democratie terug door middel van een nieuw kiesstelsel.

Over het gele hesjes protest

De gele hesjes is een protestbeweging die online startte in mei 2018 en leidde tot demonstraties in Frankrijk. De organisatie van de protesten verloopt vooral via sociale media. Het protest richtte zich in eerste instantie tegen de te hoge brandstofprijzen. Hierbij voegden zich later ook demonstranten die protesteerden tegen te hoge belastingen en het beleid van de Franse president.

Ook in Nederland hebben er al diverse protesten plaatsgevonden. De betogers kwamen om verschillende redenen in actie: ze wilden verlaging van de accijnzen, een ander zorgstelsel en migratiebeleid, verlaging van de pensioenleeftijd, een basisinkomen voor iedereen en het vertrek van premier Mark Rutte.

Er is een speciale Facebook-pagina opgezet over de gele hesjes in Weert. Bekijk de pagina via:
https://www.facebook.com/GELE-Hesjes-WEERT-2330626813673911/

6 REACTIES

  1. Ik neem dit niet echt serieus. Nu hebben ze op hun Facebookpagina de profielfoto van de blote billendame zojuist veranderd, maar daarmee heb je de glans al verloren. Maar een vreedzaam protest werkt wel weer het beste in mijn ogen, dus dat is weer een pluspunt.

  2. Gele hesjes, Het is een uitdrukking van ontvredenheid, onmacht en de tegen onzinnige initiatieven van onze regering om alles duurder, te duur te maken. Rutte en zijn slapende slappelingen-coalitie zadelt de hele burgerij in Nederland op met torenhoge kosten en durft dan zelfs nog te beweren dat het goed gaat met onze economie en iedereen er ook nog op vooruit gaat. Rutte regeert en heerst compremisloos met nietsontziende hand en oogkleppen op. Wat gaat het straks worden als de economie eens inzakt!? Wie is dan het kind van de rekening, alweer?
    Gele hesjes, veel succes?

  3. Dag Frits, er is een narratief aan het ontstaan dat ‘armen slachtoffer van klimaatbeleid’ zouden worden. Maar 1. Armen zijn het slachtoffer van ongelijkheid 2. Klimaatverandering zal armen harder treffen dan rijken 3. Klimaatadaptatie zal ook armen meer kosten dan rijken. Voor 2+3: zie 1.

Comments are closed.