Protest ‘gele hesjes’ in Weert

Ook in Weert staat een protest van de ‘gele hesjes’ gepland en wel op zaterdagmiddag 12 januari 2019. Hiervoor is door de initiatiefnemers een vergunning aangevraagd bij de gemeente Weert.

De bedoeling is om een ludiek en vreedzaam protest te organiseren in de binnenstad van Weert, dus geen buitengewone toestanden zoals in Frankrijk. De organisatie wil in de Muntpassage van start gaan. Daar zullen flyers worden uitgedeeld en posters / spandoeken worden opgehangen om de boodschap te verduidelijken. Er zal vervolgens telkens een groepje betogers door de binnenstad trekken om aandacht te vragen voor het protest. Omdat het een vreedzaam protest betreft is ook het idee ontstaan om gele rozen uit te delen aan de bezoekers van de binnenstad.

De aandachtspunten van de gele hesjes in Weert zijn o.a. de zorgkosten, pensioenleeftijd, BTW verhoging, verhoging tarieven gas water en licht en armoedebestrijding. Ook wil men het globalisme een halt toe roepen en de democratie terug door middel van een nieuw kiesstelsel.

Over het gele hesjes protest

De gele hesjes is een protestbeweging die online startte in mei 2018 en leidde tot demonstraties in Frankrijk. De organisatie van de protesten verloopt vooral via sociale media. Het protest richtte zich in eerste instantie tegen de te hoge brandstofprijzen. Hierbij voegden zich later ook demonstranten die protesteerden tegen te hoge belastingen en het beleid van de Franse president.

Ook in Nederland hebben er al diverse protesten plaatsgevonden. De betogers kwamen om verschillende redenen in actie: ze wilden verlaging van de accijnzen, een ander zorgstelsel en migratiebeleid, verlaging van de pensioenleeftijd, een basisinkomen voor iedereen en het vertrek van premier Mark Rutte.

Er is een speciale Facebook-pagina opgezet over de gele hesjes in Weert. Bekijk de pagina via:
https://www.facebook.com/GELE-Hesjes-WEERT-2330626813673911/