‘Selfie-mural’ bij BRAVO! College

Budel – De geschiedenis van onze regio tot leven laten komen in een serie muurschilderingen. Dat was het uitgangspunt van het Philips van Horne project van stichting de Verbeelding. Naast enkele murals in het centrum van Weert, worden er ook muurschilderingen op 4 middelbare scholen in de regio gemaakt.

De mural bij het BRAVO! College in Budel is een feit. De afgelopen dagen zijn de kunstenaars van stichting Getting up aan de slag gegaan om de muurschildering op een buitenmuur van de middelbare school te realiseren. Het resultaat, een selfie-makende Philips van Horne, mag er zijn.

Gastles

Na een gastles van Hans Corstjens van Stichting De Verbeelding uit Weert gingen de leerlingen van de school aan de slag met het maken van tekeningen. Deze tekeningen vormden de inspiratie voor de kunstenaars Gart Smits en Martin Plag.

Tijdens het ontwerpproces hebben de leerlingen zich ingeleefd in hoe het zou zijn als ze zelf in de tijd van Philips van Horne geleefd zouden hebben. Er kwamen dus ontwerpen met de graaf Van Horne op een scooter, in harnas met een lans als selfiestick, een computerspel met Philips van Horne-figuren, Graaf Van Horne in t-shirt en jeans en natuurlijk de mobiele telefoon met de selfies.

Resultaten

Op de buitenmuur van het BRAVO! College pronkt nu Philips van Horne die een telefoon vasthoudt en een selfie maakt met op de achtergrond het slagveld. De historie is verwerkt in het heden. Uiteraard ontbreken ook de kraanvogels van Cranendonck niet.

Binnenkort volgt ook Het Kwadrant, alwaar de mural in het Open Leercentrum wordt aangebracht. De overige Weerter scholen, Philips van Horne college en het College volgen daarna. Benieuwd? De eindresultaten zijn binnenkort te bewonderen op de websites van de betreffende scholen.

DNA van de regio

Naast de murals op de scholen heeft stichting de Verbeelding samen met de stichting Getting Up al diverse muurschilderingen gerealiseerd in hartje Weert. Zo wordt de geschiedenis van Weert blijvend zichtbaar op de muren van de stad. Elke mural komt bovendien tot leven in een animatie die te zien is op de website muurkunstweert.nl. De muurschilderingen geven het centrum meer levendigheid en verbeelden het verhaal van Philips van Horne en zijn betekenis voor de regio.

Samenwerking

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Weert, Stichting Provisus, het Prins Bernhard Cultuurfonds en sponsoren. Meer informatie over het project in het centrum van Weert is te vinden op www.muurkunstweert.nl.