Hulpdiensten terug naar ‘drugsstal’

Haler – (Foto’s) De brandweer, politie, BOA’s van de gemeente Leudal, een Adviseur Gevaarlijke Stoffen, een OVD-Bevolkingzorg en medewerkers van Waterschap Limburg stonden vandaag op de stoep bij een woonboerderij aan de Lochterstraat in Haler.

Het betrof de woonboerderij met daarnaast een oude varkensstal waar in juni 2017 een productielocatie voor drugs werd ontdekt. Het betrof een ‘drugslab’ waar amfetamine (olie / pasta) werd geproduceerd. In de mestkelder werd destijds ruim 100.000 liter aan vloeibare afvalstoffen aangetroffen.

Het drugslab werd destijds ontmanteld, maar de mestkelder zou nooit zijn leeggemaakt, zo verklaren buurtbewoners. De buurtbewoners klagen bij de gemeente Leudal al maanden over hevige stankoverlast. Ze vermoeden dat de chemische vloeistoffen in de bodem terecht zijn gekomen. Ook agrariërs zouden vrezen voor de kwaliteit van hun oogst op de naastgelegen akkers. Een van de buurtbewoners kwam de hulpdiensten persoonlijke bedanken met het feit dat er “eindelijk” actie wordt ondernomen.

De hulpdiensten kwamen woensdag metingen verrichten om te onderzoeken hoe de situatie nu precies is. De uitslag van deze metingen is (nog) niet bekend. Nadat de metingen waren verricht keerden de hulpdiensten terug om de resultaten te rapporteren.

De eigenaar van het perceel verleende alle medewerking aan het onderzoek. Hij is niet aangehouden of meegenomen door de politie.