Maatjes voor mantelzorgers

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Als je voor iemand zorgt kan het fijn zijn om de zorg eens even los te laten. Het Steunpunt Mantelzorg van Punt Welzijn bemiddelt in het vinden van vrijwillige maatjes die de zorgtaken tijdelijk overnemen. Op die manier kan de mantelzorger met een gerust hart tijd voor zichzelf hebben.

Zorg je voor een ander? Dan kan het zomaar zijn dat je mantelzorger bent. Je zorgt een aantal uren per dag of week voor iemand in je omgeving. Vaak lukt het goed om de zorg voor een ander te combineren met het huishouden, het gezin en hobby’s. Maar soms heb je even een time-out nodig. Even de zorg loslaten omdat deze stiekem steeds meer van je vraagt en je eigenlijk meer tijd voor jezelf zou willen hebben. Gewoon eens een middagje vrij, tijd voor je hobby of ergens op bezoek. Een maatje kan hierin iets betekenen. Deze biedt (bijvoorbeeld een aantal uur per week) gezelschap aan degene die zorg nodig heeft en neemt zo even de zorg van je over. Een maatje wordt op basis van karakter, interesses en beschikbaarheid gekoppeld aan de mantelzorger en de persoon waarvoor deze zorgt. Het Steunpunt Mantelzorg koppelt het maatje en volgt het contact voor een bepaalde periode.

Ook kan het voorkomen dat je voor een korte periode een ‘vervanger’ nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld ergens naartoe moet en je de persoon waarvoor je zorgt niet alleen kunt laten. Ook in zo’n situatie kun je contact opnemen en wordt er gekeken of er tijdelijk een maatje ingezet kan worden.

Maatje worden

Er zijn in Weert verschillende mogelijkheden om maatje te worden. Maatjes om mantelzorgers te ontlasten noemen we een respijtmaatje. Je werkt bij mensen in de thuissituatie en brengt tijd door met de persoon die zorg nodig heeft. Zo heeft de mantelzorger even de mogelijkheid om iets voor zichzelf te doen en nieuwe energie op te doen. Er worden geen verzorgende, huishoudelijke of administratieve werkzaamheden van je verwacht. Gemiddeld kost het je een paar uurtjes in de week, maar er wordt gekeken naar wat er voor jou mogelijk is.

Wil je meer weten over maatjes? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg via [email protected] of 0495-697900.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie