Informatiemiddag over het 34°C bad

Plaats een reactie

Stichting OntspanWater – onder de bezielende leiding van voorzitter Suzanne van Lierop – is een stap dichter bij haar doel; “een 34°C bad realiseren in Weert, dat geheel toegankelijk is voor iedereen. Mindervaliden en validen, jong en oud, zelfstandig of met begeleiding, alleen of in groepsverband. Voor ontspanning, therapie en verlichting…”.

Enkele maanden geleden is het huurcontract voor een pand aan de Kessenichstraat in Weert ondertekend en daarmee is de locatie van het 34°C bad een feit. Om iedereen te informeren over de ontwikkelingen, plannen en doelen van Stichting OntspanWater vindt er op zondag 27 januari a.s. van 14.30 tot 16.00 een open informatiemiddag plaats op de nieuwe locatie. Stichting OntspanWater nodigt iedereen van harte uit om die middag vrijblijvend binnen te lopen, voor meer informatie en een ‘sneak-peak’ van het pand.

Waarom een bad van minimaal 34˚C?

De milde warmte van het water benadert de temperatuur van de huid van 33,5°C. Dit voorkomt warmteverlies en werkt ontspannend op de spieren waardoor bijvoorbeeld spasme kan verminderen. De opwaartse druk in het water maakt dat men het lichaam als lichter ervaart en kan zweven, drijven. Een bijzonder gevoel van vrijheid, voor met name mindervalide mensen. Een warm water bad is daarnaast ook weldadig voor mensen met spieraandoeningen, reuma, dementie, burn-out en andere stress gerelateerde klachten. Ook leent het bad zich uitstekend ter aanvulling op een revalidatieplan en tijdens/na kankerbehandelingen.

Voorzieningen

Stichting OntspanWater voorziet het bad van een tillift. Dankzij deze tillift is een badrolstoel of een badbrancard langzaam in het water te brengen. Het bad is tevens voorzien van een zit- en liggedeelte in het water, zodat iedereen een optimale ontspanning kan ervaren. Verder zijn er diverse drijfmiddelen in het water te gebruiken. In de ontvangstruimte van Stichting OntSpanWater staat naast elkaar ontmoeten, ook ontspanning en rust centraal. Aansluitend is er een aparte ruimte voor massages en/of andere therapievormen.

Werking van water

Buiten het water zijn onze hersenen, zenuwstelsel en spieren voortdurend bezig om bewegen en reageren goed te laten verlopen. In het water, al drijvend of vastgehouden, is dit minder nodig. Na een tijdje in het water treedt er ontspanning op in het zenuwstelsel en in de spieren. Door de druk van het water kan bloed gemakkelijker stromen: ademhaling en hartslag vertragen. In warm water ontspannen kan hetzelfde resultaat hebben als mediteren. Stresshormonen in het lichaam nemen af en het werkt pijn verlichtend. Daarnaast is bewegen in het water makkelijker dan daarbuiten.

Doel Stichting OntspanWater

Het doel van Stichting OntspanWater is om een bad van minimaal 34˚C te realiseren en exploiteren voor ontspanning, therapie en verlichting. Een bijzondere ontmoetingsplek voor meerdere doelgroepen waarbij het hebben van een beperking geen belemmering hoeft te zijn. De stichting streeft naar een betaalbare faciliteit met een sociaal-maatschappelijke invulling. Door het gemoedelijke karakter zijn rust en privacy gewaarborgd. Het bad krijgt een afmeting van circa 6 meter breed, 10 meter lang en is 1.35 meter diep en is geheel toegankelijk voor mindervaliden. In Weert en omstreken bestaat deze faciliteit nog niet!

Gebruikers 34°C bad

Particulieren: o.a. mensen met een spieraandoening, reuma, een meervoudige beperking of dementie. Therapeuten en therapieën: o.a. fysiotherapie, shiatsu, revalidatie-therapie of cranio-sacraaltherapie. Instellingen en groepen: o.a. zorginstellingen, gehandicaptenzorg of ouderverenigingen, dagbesteding, stage en vrijwilligerswerk.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie