Toch een Kunstuitleen voor Weert

Jarenlang had het Bonnefantenmuseum een kunstuitleen voor alle Limburgers: in 6 steden waaronder Weert hadden ze een dependance met kunst die laagdrempelig en te huur was. De gemeente Weert faciliteert dit al lang niet meer en nu RICK, die de kunstuitleen in zijn gangen onderbracht, is verhuisd naar een kleiner pand, is hiervoor niet langer plaats.

Art-Shock Kunstuitleen is een zelfstandig initiatief van twee Weerter beeldend kunstenaars (Renier Vaessen en Yvonne Schroeten). Bij het nieuws van het wegvallen van de Kunstuitleen voor Weert, hebben zij aan de bel getrokken en gepoogd een samenwerking op te zetten tussen RICK, Bonnefanten en Art-Shock. Aanvankelijk stonden alle partijen hier positief tegenover. Ook de gemeente Weert juichte samenwerking toe. Toch is de samenwerking afgeblazen door Bonnefanten. Zij willen namelijk eerst een digitaal experiment uitvoeren.

Omdat Art-Shock ervan overtuigd is dat mensen op een computerscherm geen kunst kunnen uitkiezen, omdat je kunst fysiek moet aanschouwen: de maat, de impact, het gevoel pas ervaart als je ervoor staat, hebben zij besloten hun deuren te openen voor het kunstuitleenpubliek. Immers: zij hebben een grote expositieruimte en wel 1000 kunstwerken in huis, van verschillende kunstenaars, voor elke beurs. Bovendien vinden de initiatiefnemers het belangrijk dat kunst voor iedereen beschikbaar is: ook voor mensen met een kleiner budget is kunst door de kunstuitleen-methode binnen handbereik.

Geschiedenis

Stichting Kunstcentrum Weert richtte in de jaren 80, lang voor er sprake was van Bonnefanten-Kunstuitleen, een eigen uitleen op: Weerter kunstenaars gingen met hun eigen werk “de boer op”. Na een aantal jaren heeft het Bonnefantenmuseum die collectie Weerter kunstwerken aangekocht en de kunstuitleen overgenomen. Jarenlang faciliteerde de gemeente Weert de ruimte: eerst aan de zijkant van het oude Jacob van Hornemuseum aan de Meikoel, later in museum de Tiendschuur in het stadspark.

Wegens bezuinigingen heeft de gemeente deze steun opgezegd, een aantal jaar geleden, waarmee de kunstuitleen dreigde te vervallen. Om dat te voorkomen heeft RICK deze onderdak geboden, provisorisch weliswaar, in de gangen van het muziekinstituut. Door bezuinigingsmaatregelen is RICK per september 2018 verhuisd naar een kleiner pand waardoor de plaats voor de Kunstuitleen wegvalt.

Weerter kunstenaars, verenigd in St Kunstcentrum Weert, hebben zich altijd ingezet voor behoud van de Bonnefantendependance in Weert, zo ook Yvonne Schroeten en Renier Vaessen. Weliswaar hadden zij inmiddels Art-Shock Kunstuitleen opgericht, maar voornamelijk voor de zakelijke markt. Nu de fysieke kunstuitleen voor het Weerter publiek verdwijnt willen zij uitbreiden en openstellen voor de particulier.

Kunst aan ’t kanaal

De Kunstuitleen is gevestigd net buiten de Weerter binnenstad: aan de Noordkade, vlakbij de Biesterbrug. Er is ruim gratis parkeergelegenheid voor de deur. Bovendien is er een kunst-aan-huis-service: past het werk niet in de auto, dan wordt het gratis thuis bezorgd. Bovendien hoeft men geen abonnee te worden: wie iets wil uitproberen huurt gewoon een schilderij naar keuze voor een half jaar. Ruilen, verlengen, kopen of stoppen: alles mag!

Op zondag 27 januari om 15.00 uur wordt de Kunstuitleen feestelijk geopend. Daarna elke woensdag en zaterdag open van 10 tot 12.30 uur.

Adres: Art-Shock Kunstuitleen, Noordkade 48A te Weert. Tel: 06 54254614.
www.art-shock.nl, [email protected]